Funderar du på att köpa sommarstuga? Har du koll på vad du behöver veta om sommarstugan innan du slår till? Här går vi igenom det viktigaste som rör ämnet fukt, – det du bör undersöka inför köpet. Se till att du är väl förberedd!

Tänk på fukt, när du köper sommarstugaOfta fukt i sommarstugor

Äldre småhus är relativt ofta utsatta för fuktproblem. Det har egentligen inte mycket med den ursprungliga konstruktionen att göra, men att stugans användning har förändrats drastiskt sedan den först uppfördes. Så länge man eldade och murstocken blev varm, fick grunden och vinden välbehövlig spillvärme. Man hade också relativt dålig isolering, vilket gjorde att självdragsventilationen fungerade och fukten kunde ventileras ut. Men nu står stugan kall under vintern, samtidigt som utförda renoveringar har förbättrat isoleringen och försämrat den naturliga ventilationen.

Läs gärnamer om fukt

Kontrollera för fukt

Som vanligt vid husköp bör du beställa en besiktning. Problem med fukt och konstruktion är ofta större i sommarstugor än i vanliga villor. Många struntar i att åtgärda brister i sommarstugan, som man direkt hade tagit itu med hemma i villan. Samtidigt har sommarstugor också ofta utsatts för välvilliga hemmafixare, som saknar en del kompetens inom de projekt de gett sig på.

Följande bör du gå igenom för att vara säker på att du har koll på om sommarstugan har fuktproblem.

Torpargrund och krypgrund

Kontrollera grunden! Äldre sommarstugor står ofta på en så kallad torpargrund och nyare har ofta en krypgrund. Detta är riskkonstruktioner, som ofta har fuktproblem. Se till att kolla i grunden och utför gärna en fuktmätning, så du verkligen får koll på läget. Finns källare ska den inspekteras.

Dränering

Finns fungerande dränering? Sommarstugor ska ofta uppföras snabbt och billigt. Därför är det relativt vanligt att man slarvar med dräneringen eller inte bryr sig om den överhuvudtaget. Detta utsätter grunden för ännu mer fukt.

Tak och vind

Håller taket tätt? Fungerar avrinningen. Om taket läcker och det har gjort det en längre tid, kan mycket vatten redan ha letat sig in i huset, och mögelskador påbörjats. Om huset har stått kallt under vintern, är riskerna för mögel och fukt på vinden, mindre än i ett hus som värms upp, men du bör fortfarande kontrollera vindens skick.

Vilka renoveringar har utförts?

Vilka renoveringar har utförts? Många ägnar sommaren åt att renovera och förbättra sommarstugan. Det är vanligt att man utför arbetena själv, och att man saknar de kunskaper som krävs.

Att förbättra isoleringen i sommarstugan, kan exempelvis låsa in fukt, som tidigare kunde ta sig ut. Med tätare golv och bättre isolering mot torpargrunden, stängs kylan och fukten inne.

En tillbyggnad kan också ställa till problem, om den bildar en barriär mot ett utrymme som tidigare fick tillgång till solvärme och torkades ut.

Lycka till!

Det är fantastiskt att kunna tillbringa lediga stunder i en egen sommarstuga. Genom att genomföra ett väl avvägt inköp, kan du spara mycket pengar och tid i ett senare skede och verkligen njuta när du är ledig. Lycka till med köpet av sommarstuga!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här