sommarstuga

Så här i början av våren är det många som passar på att slå till på en sommarstuga. Det finns mycket att tänka på, men bland det mest avgörande är att få koll på fuktsituationen. Det är vanligt med fuktproblem i sommarstugor.

Sommarstugor ofta utsatta för fukt

Det är vanligt att sommarstugor står kalla under vintern. I många fall har sommarstugorna dålig isolering, vilket faktiskt är positivt. De får mer ventilation när de står kalla vilket också gör att fukten kan leta sig ut och ny torr luft leta sig in.

När värmen sjunker i sommarstugan kan inte luften innehålla lika mycket luft och den kondenserar. Risken är stor att fukten stannar i huset, vilket kan skapa gynnsamma förhållanden för mögel och röta. När våren kommer med lite mer värme, dröjer det innan huset torkas ut. Istället skapas ännu mer gynnsamma förhållanden för röta och mögel i och med att det nu inte bara är fuktigt utan också lite varmare.

Om du ser fuktfläckar eller det luktar unket är risken stor att sommarstugan har problem med fukt. Hör efter om sommarstugan har haft skyddande underhållsvärme under vintern. Finns där en luftvärmepump? Har luftvärmepumpen använts på vintern eller har den endast utnyttjas ”vid behov”?

Torpargrund eller krypgrund

De flesta sommarstugor ligger på en torpargrund eller krypgrund. Dessa grundkonstruktioner får ofta fuktproblem, som leder till mögel och röta. Luktar det unket i huset, kan det mycket väl redan finnas ett påbörjat angrepp. När de små torpen var bebodda året runt eldade man flitigt under vintern och spillvärme höll uppe temperaturen även i torpargrunden. När torpargrunden inte längre får den värme den behöver är risken stor för angrepp av mögel och röta.

Det är också vanligt med dålig dränering i sommarstugor. De skulle byggas snabbt och billigt, och man tog lite hänsyn till dräneringen. Dålig dränering kan också ge höga fuktnivåer i krypgrunden.

Var noga med att kontrollera torpargrunden eller krypgrunden. Finns där antydan till fuktproblem? Det bästa är att utföra en fuktmätning, så att du får bättre koll på fuktsituationen. Fuktmätningar i krypgrund bör utföras under sommarhalvåret.

Renoveringar kan ge större fuktproblem

Vid senare renoveringar enligt mer modern standard är risken stor att fuktproblem uppstår. Med bättre isolering bygger man in fuktproblemen. Med tätare golv och isolering mot grunden håller torpargrunden en lägre temperatur under sommaren och risken för fuktproblem ökar. Om varm utomhusluft letar sig in i torpargrunden och möter kallare luft, sjunker dess temperatur och luften kan inte längre hålla samma mängd fukt. Om luftfuktigheten når daggpunkten, bildas kondens. Fukten stannar i grunden.

Även nya tillbyggnader kan vara negativa ur fuktsynpunkt. En inglasad altan kan exempelvis hindra solvärmen från att värma upp och torka ut sommarstugan.

Undersök vilka renoveringar som har gjorts och fundera över vilka konsekvenser dessa kan ha fått för sommarstugan. Se även till att beställa en ordentlig besiktning, så att du verkligen får koll på läget.

Allt detta låter kanske avskräckande, men det behöver det inte vara. Det är trevligt med en sommarstuga och genom att ha koll på läget vid inköpet slipper du stora bekymmer längre fram.

Läs på om fastighetsaffärer inför köpet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här