värmepump eller poolvärmepump?

Frågorna om poolvärme strömmar in till våra rådgivare. Kanske undrar du precis som många av våra kunder: Jag har redan en värmepump. Kan jag värma poolen med den? – Ja, det kan du eventuellt göra. Vi reder ut:

Kapacitet över då poolen behöver värme

På papperet är det en enkel ekvation. Utomhuspoolen värms under perioder då det inte behövs så mycket värme inomhus. På så vis borde värmepumpen ha kapacitet att även värma poolen, men det beror naturligtvis på förutsättningarna hemma hos dig.

Separat poolvärmepump eller husets värmepump?

V20 - Gullberg & Jansson - poolvärmepump
V20 – Gullberg & Jansson – poolvärmepump

Att man kan använda husets värmepump betyder inte nödvändigtvis att det är det bästa alternativet. Vad är egentligen bäst en separat poolvärmepump eller husets värmepump?

Kostnad för material ungefär samma

Tillbehören som krävs för att värmepumpen ska ge poolvärme ligger i samma prisnivå som en separat poolvärmepump.

Installation dyrare med husets värmepump

Installationen blir oftast betydligt dyrare om du ska få poolvärme från husets värmepump; det kräver en expert. En poolvärmepump kan du ofta installera själv, om du är någorlunda händig och detta blir därför betydligt billigare.

Energiförluster med avstånd

Om avståndet är långt mellan pool och hus, kan energiförlusterna bli stora, när du värmer poolen med husets värmepump. Det är viktigt att kapaciteten räcker för att värma poolen trots energiförluster, och att avstånden inte blir för stora.

Bättre hållbarhet med husets värmepump

Luft-luftvärmepump ger energieffektiv värme och kyla
Luft-luftvärmepump ger energieffektiv värme och kyla

Troligtvis håller systemet längre med husets värmepump, särskilt om det är en bergvärmepump som står inomhus. Samtidigt finns det idag mycket tåliga poolvärmepumpar, som är tillverkade i material som garanterar en lång hållbarhet. Titta exempelvis på märket AquaHeat.

Fördelar med separata system

Tänk också på att det kan vara praktiskt med separata system. Om något krånglar med pooluppvärmningen riskerar du inte att husets värmesystem drabbas.

Är bergvärmen rätt dimensionerad?

Om du har bergvärme måste både värmepump och borrhål vara dimensionerade för att kunna täcka poolens energibehov. Tidigare var det vanligt att man dimensionerade lite i underkant och lät elpatronen göra mer av jobbet. Om du hämtar ut mer värme från marken under sommaren än vad du gjorde tidigare, finns en risk att borrhålets dimensionering inte räcker.

Poolvärmepump oftast mer ekonomiskt

Att installera en separat poolvärmepump är alltså faktiskt oftast billigare än att hämta ut värme från husets värmepump och oftast betydligt smidigare. Förmodligen är det därför som poolvärmepumpen är det vanligaste valet. 90 % av all poolvärme i Sverige sker med hjälp av just poolvärmepumpar.

Du är självklart välkommen att diskutera möjligheter till poolvärme från värmepumpen med våra rådgivare! 

Läs mer om poolvärme och poolvärmepump

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här