stäng av elen spara pengar

Stänga av elen där den inte används jämt – som i garage, fritidshus, sommarhus eller förråd? En lockande tanke som kanske i teorin kan spara mycket pengar. Men vad händer om du skulle stänga av elen på dessa ställen? Finns det risker, och vad kan fördelarna vara om det finns några? Hitta svaren nedan.

Kan jag stänga av elen när den inte används?

När man pratar om att stänga av elen för att spara energi och därmed slippa högre elkostnad, har det sällan med belysning eller kontaktuttag att göra. Det är snarare en fråga om du har en luftvärmepump eller inte. Det är vanligt att ha en värmepump installerad, ibland i garage och förråd, desto vanligare i sommarhus/fritidshus. Det kan verka frestande att stänga av elen i de utrymmen som man kanske inte känner att man nyttjar mycket under vintern.

Man har ofta en luftvärmepump installerad i dessa utrymmen av ganska enkla anledningar faktiskt. När du vistas där det finns en luftvärmepump installerad, innebär det att du får värme. När du inte vistas där, kan du ha luftvärmepumpen på underhållsvärme, vilket förhindrar frusna rör och fuktskador på ställen där du absolut inte vill ha dem. Ja, inte för att man vill ha frusna rör eller fuktskador någonstans, i något utrymme, för den delen.

kan jag stänga av elen och spara pengar?
Överdriv inte genom att stänga av elen, tänk klokt och spara pengar i stället.

Fryser rören om jag stänger av elen?

För att svara på frågan: Det finns en kalkylerad risk att rören fryser på vintern om du skulle stänga av elen och din luftvärmepump helt och hållet. Särskilt om det skulle finnas vatten kvar i rören. Med underhållsvärme på din luftvärmepump, kan du göra dig själv och din bostad en stor tjänst. Risken finns annars att det du får betala för skador på bostaden överstiger de extra kronor du får betala på din elräkning. Att ha din luftvärmepump på underhållsvärme kostar nämligen inte så många kronor i månaden, det kan det absolut vara värt.

frusna rör vill man undvika
Undvik bekymmer med frusna rör om du kan.

Underhållsvärme, fukt och mögel

Det är inte bara rören som fryser, genom att stänga av din luftvärmepump, erbjuder du också fukten att stiga in i huset eller utrymmet. Vilket i sin tur orsakar skador på möbler, mattor, väggar, golv och tak. Tycker du om mögel? Då är en avstängning av luftvärmepumpen en god idé – om inte, skulle vi rekommendera att köra underhållsvärme.

Läs gärna mer om underhållsvärme i vår kunskapsbank

Åtgärder för att slippa stänga av elen

Förhoppningsvis väljer man att inte stänga av elen så att underhållsvärmen stryps. Men vi förstår också att i dessa tider, när den höga elräkningen bokstavligen kommer som ett brev på posten, så vill man göra allt för att minska den. Detta kan du göra för att spara på energi utan att riskera att förstöra din bostad:

  • Dra ur alla kontakter ur uttagen, använd dem bara när de faktiskt ska användas.
  • Stäng av vattnet och spola sedan i alla kranar tills vattnet är tömt.
  • Sätt din luftvärmepump på cirka 15-16 grader.
  • Brukar du kanske ha en liten lampa tänd för att skrämma bort tjuvar? Det hjälper sällan, släck i stället ner när du inte är där.
  • Se till att ytterdörrar och fönster är ordentligt stängda – är isoleringen tveksam – häng upp filtar för både dörrar och fönster, även de minsta fönster i garage och förråd.
  • Det är däremot viktigt med god luftcirkulation där det går. Finns det innedörrar osv i utrymmet, håll dem gärna öppna för att slippa fukt.

Vill du veta mer om underhållsvärme, värmeteknik och andra energisparande produkter som gör din bostad gott?

Spana in vår kunskapsbank om uppvärmning här, eller vet du med dig att du vill köpa en energisnål värmepump? Kontakta oss idag för kostnadsfri offert, vi hjälper dig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här