Kaffebryggaren kan vara en mögelfälla i ditt hem
Kaffebryggaren kan vara en mögelfälla i ditt hem

Många oroar sig för mögel i hemmet och det med rätta, då det kan skada både hälsan hos de boende, och bli en dyr historia. Även om din fastighet är mögelfri kan mögel dyka upp på andra ställen i ditt hem, till exempel i din kaffebryggare.

Mögel i kaffebryggare

KaffekoppHälso och miljöorganisationen NSF International utför med jämna mellanrum test av hushållsartiklar. Vid ett test var det 20 stycken kaffekokare som kollades och resultatet var skrämmande – i hälften växte mögel och jäst. Kaffebryggarna hade också en högre mängd bakterier än vad som hittats i många badrum på bland annat dörrhandtag och på toalettsitsen.

Våra kroppar är dock utrustade att kunna klara av dessa bakterier utan påverkan, men blir det alldeles för höga nivåer kan de orsaka sjukdom.

Åtgärd för mögel i kaffebryggare

Hur kan man bli av med mögel och jäst i kaffebryggaren? Svaret på detta är ättika. Det räcker tyvärr inte att diska av den, något du bör göra varje dag, utan du bör även använda dig av ättika.

Har du hårt vatten i ditt hem bör du använda dig av ättika en gång i månaden, har du mjukt vatten så räcker varannan eller var tredje månad. Har du en kapselmaskin bör du rengöra den med jämna mellanrum också.

Så här rengör du din kaffebryggare med ättika

Häll lika delar vatten och ättika i kaffebryggarens vattenbehållare. Låt hälften av vattnet passera melitta-filtret och stäng därefter av kaffebryggaren. Låt den vila i ungefär en halv timma och brygg sedan klart.

För att inte ättikan ska dröja sig kvar bör du hälla ut blandningen, sätta in ett nytt melitta-filter och skölj igenom bryggaren genom att brygga två omgångar med rent vatten.

För att rena kaffekannan från ättikan rekommenderas varmt vatten och lite ris. Riset verkar då som slipmedel och använd en disksvamp för resterna. Att rengöra kaffebryggaren på detta vis rekommenderas att göra varje dag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här