inomhus-termometer

Inomhusklimat är som bäst, när man inte lägger märke till det – för då är det oftast lagom tempererat. Men vad är egentligen lagom? Och hur påverkas hälsan om man fryser?

Socialstyrelsen har tagit fram allmänna råd för temperatur inomhus och deras rekommenderade värden kan ge oss en god uppfattning om hur inomhusklimatet skall vara, för att vi ska må bra.

Socialstyrelsens riktlinjer för inomhustemperatur

Nedan presenteras Socialstyrelsens rekommenderade värden för ett hälsosamt inomhusklimat:

Rekommenderat värde
Inomhustemperatur20-23°C*
Skillnad i temperatur mellan 0,1 m och 1,1 m över golvetInte mer än 3°C
DragInte mer än 0,15 m/s
Yttemperatur för golv20-26°C

*För sjuka rekommenderas istället en inomhustemperatur på 22-24°C.

Var ska man mäta?

  • Minst 1 meter från yttervägg
  • Minst 60 cm från en innervägg
  • Minst 60 cm från golvet

Hälsoproblem av dålig uppvärmning

Dålig uppvärmning kan få konsekvenser för hälsan. Men vad är det som påverkas? Först och främst blir man stressad av att frysa, vilket leder till att man blir mer mottaglig för sjukdomar.

Påverkar hjärta och lungor

Vanliga sjukdomar man får av dålig uppvärmning är främst hjärt-, kärl- och lungrelaterade sjukdomar. Man vet inte direkt varför, men man vet att kyla påverkar sådant som blodtryck och blodproppsbildning. Man kan även se att dödlighet, som kopplas till dessa sjukdomar, ökar några dagar efter kalla dagar.

Hälsoproblem med drag

Drag är istället kopplat till nackspärr, muskelbesvär och irriterade ögon. Drag kan också leda till mjölkstockning hos ammande kvinnor. Man kan även få problem med rösten, vilket särskilt gäller röstberoende yrkesgrupper.

mediciner kan påverka kroppens förmåga att reglera värmeStörre värmebehov för äldre och sjuka

Äldre och sjuka behöver lite mer värme än genomsnittet. Sjukdomar kan på många sätt påverka vår förmåga att reglera kroppstemperaturen. Ibland handlar det helt enkelt om att man har svårt för att röra sig, men många sjukdomar och mediciner ger också en nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen. Vissa sjukdomstillstånd kan även förvärras av att det är lite för kallt, exempelvis reumatism.

Påverkan på tankekapacitet och prestationsförmåga

Både för hög och för låg temperatur påverkar mental förmåga och även arbetskapacitet, styrka och rörlighet. Detta kan i förlängningen påverka antalet olyckor, hur mycket man presterar och hur bra man trivs.

Energisnål uppvärmning

Ett vanligt motiv för att spara på el, är att det är bra för miljön. Om man sänker värmen med 1°C, minskar energiåtgången med ca 5 %. Det är bra för miljön och plånboken. Man ska däremot överväga om det verkligen är värt de risker man då, i och med lägre inomhustemperatur, utsätter sin hälsa för.

För oss är uppvärmning en självklarhet! – Och genom energibesparande produkter kan man ha det varmt och skönt hemma, och samtidigt har en låg elförbrukning.

Läs mer: Nya rön runt inomhustemperatur

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här