Amorteringskraven kommer snart och med jämna mellanrum kommer nya besked om vad som kommer att gälla. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna och förstå hur amorteringskravet faktiskt kommer att påverka just dig. Vi har sett till att reda ut hur amorteringskraven påverkar vårt område, och hur det påverkar dig som vill köpa en värmepump.

Vad händer om jag utökar bostadslånet för att köpa värmepump?

Det verkar relativt klart att det tilläggslån man tar kommer att omfattas av amorteringskravet, om totalsumman för lånet kommer över gränserna för krav på amortering. Det verkar också klart att det endast är tilläggslånet som måste amorteras, inte det bostadslån man hade från början.

Det första beskedet var att amorteringstakten skulle bero på bostadslånets storlek, men nu har Finansinspektionen ändrat sig och det senaste beskedet är istället att tilläggslånet ska betalas av på 10 år, oavsett summa. Det innebär en amortering på 10 000 kronor om året, om man tar ett tilläggslån på 100 000 kronor. Det senaste direktivet är att man ska få välja mellan att endast amortera bort tilläggslånet eller att amortera på hela lånet istället. Förslaget har kritiserats, framför allt eftersom det blir svårt att göra större tillbyggnader.

Amorteringskravet sätter alltså större press på låntagarna att snabbt få bort sina tilläggslån, och tyvärr kommer detta att utgöra ett hinder för många, men glöm inte att ett minskat lån också innebär mindre omkostnader i form av ränta.

Vad händer med husets värde och med amorteringskravet om jag installerar en värmepump?

I amorteringskraven ingår att ”Bostaden får omvärderas högst vart femte år, eller vid avsevärd förändring”. Exakt vad avsevärd förändring innebär är inte klart, men rimligtvis borde byte av värmekälla räknas som just en ”avsevärd förändring”. Att byta värmekälla till en energisnål luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump kan alltså minska dina omkostnader för uppvärmning, samtidigt som du får möjlighet att omvärdera huset.

Om man omvärderar huset och huset har ökat i värde, minskar belåningsgraden och har man tur kan alltså en omvärdering av huset resultera i att man kan minska sin amortering.

Är det säkert att det blir så här?

Nej, beslutet är inte klubbat än, och därför vet vi inte med säkerhet hur amorteringskraven kommer att se ut, när de väl införs. Vi kommer naturligtvis att hålla oss uppdaterade och uppdaterar även den här informationen, om det skulle bli aktuellt.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här