Dagens luftvärmepumpar ger bättre besparing

Vi funderar på att installera en ny luft-luftvärmepump. Har redan en från 2004. Hur mycket bättre är dagens pumpar jämfört med en tillverkad 2004? /Bengt

Utvecklingen går starkt framåt

Luftvärmepumparna blir allt bättre och ger större besparing i takt med att de utvecklas. Men en gammal luftvärmepump blir också sämre med åren; en luftvärmepump som installerades 2004 ger inte längre samma besparing, som då. I diagrammet nedan visar vi genomsnittliga testresultat (från SP) för nya luft-luftvärmepumpar sedan 2004:

Besparing med luft-luftvärmepump

Om diagrammet över testresultat

Besparingen är jämfört med om man värmer huset med direktverkande el och för en ny luft-luftvärmepump ligger besparingen alltså i genomsnitt på 77 % i Malmö, 74 % i Stockholm och 64 % i Luleå år 2016, om vi ser till testresultaten. Motsvarande siffror 2004 var 51 %, 46 % och 36 %. Som du ser har utvecklingen gått snabbt framåt.

2016 gick man över till att mäta för Stockholm, vars årsmedeltemperatur är högre än Borås’. Under vinterhalvåret har dock de två orterna likvärdig medeltemperatur; det är sommaren som är varmare i Stockholm. Därför är de mer eller mindre jämförbara, när man tittar på hur mycket en luft-luftvärmepump kan spara.

Vad har förbättrats hos luftvärmepumparna?

För att förbättra energibesparingen har naturligtvis tillverkarna lagt ner stora resurser på utveckling.

Inverter-kompressorn är numera standard

En stor förändring är att i princip alla luft-luftvärmepumpar idag har varvtalsreglerad kompressor (inverter), vilket innebär att den kan anpassa driften efter vilken kapacitet som behövs för stunden. Inverter-kompressorerna har gjort mycket för den ökade energibesparingen hos värmepumparna.

Vanligare med behovsstyrd avfrostning

Ytterligare en stor förändring är att avfrostningen har optimerats till max. Vid avfrostningen hämtas värme från insidan, för att få bort den is som bildas på utedelens lameller under drift. Tidigare var detta vanligtvis en schemalagd funktion, medan den idag styrs efter behov. Tillverkarna har insett att en optimal avfrostning ger en lägre energiförbrukning.

Sen finns också Panasonics VZ-serie, som tar tillvara på den spillvärme kompressorn genererar, för att återvinna till att ge värme under avfrostning. Panasonic VZ visar också upp besparing på en helt ny nivå.

Nya krav på energibesparing

Ytterligare en förändring är att kraven utifrån har ökat på tillverkarna att skapa energisnåla produkter. Idag krävs energimärkning och för detta måste man ta fram SCOP-värden . EU har också ställt krav på att potentiellt miljöskadliga köldmedier ska fasas ut. Värmepumpstillverkarna måste helt enkelt utveckla allt mer energisnåla och miljövänliga värmepumpar.

Nya praktiska och energibesparande funktioner

Det är svårt att räkna upp allt som har förbättrats hos luft-luftvärmepumparna. Det är bättre fläktar, förbättrade luftflöden, mer avancerad luftrening och en lång rad med smarta funktioner såsom underhållsvärme, närvarosensorer och ekonomisparfunktioner. En luftvärmepump är på många sätt en helt annan maskin idag, jämfört med år 2004.

Maximera din besparing

Besparingen i diagrammet ovan gäller vid de specifika förhållanden, som råder i testmiljön. Testmiljön försöker efterlikna ett vanligt hus, men vi talar om ett hus med riktigt bra förhållanden. För att nå en lika stor besparing i ditt hus kan du behöva extra isolering; mer än en luftvärmepump eller värmeflyttare för att få ut värmen till alla hörn av ditt hus. Det är också viktigt att använda värmepumpen rätt, om du vill säkra största möjliga besparing.

Läs mer:

Användartips för att säkra största besparing

Läs mer om luftvärmepumpar

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

4 KOMMENTARER

  1. Hus byggt 1990 boyta ca: 75kvm har planerat bygga ut 75kvm (enplan) till är det lämpligt att ta fujitsu 18LF ( huset kommer att bli som ett u i utformningen med värmepumpen sittande i mitten på huset. Eller är det helt fel tänkt?

    • Hej Jonas! Det låter absolut som att detta skulle kunna vara ett bra alternativ till ditt hus. Vi har mailat dig mer info och hjälper dig gärna vidare via mail eller telefon. Lycka till med ditt bygge!

  2. Hej vi kommer att bygga ett atterfallshus på 25 m2. Vilken är den minsta ni har och vad kostar den? Vi har en ne9pke i vår andra stuga som är tyst och värmer utmärkt med mycket låga kostnader.
    MVH Camilla

    • Hej Camilla! Vad kul att ni ska bygga ett attefallshus! Om ni är nöjda med Panasonic NE9PKE skulle jag rekommendera en Panasonic NZ9SKE, som är en riktigt bra luftvärmepump för mindre hus. Om du är ute efter det absolut minsta och billigaste hittar du några förslag på värmepumpar till attefallshuset här: https://www.polarpumpen.se/varmepumpar/luft-vattenvarmepump/luft-vattenvarmepump-hus-upp-till-150-kvm/. Dock kan det vara bra att tänka på att en mindre värmepump oftast låter lite mer och är inte lika energisnåla som exempelvis Panasonic NZ9SKE. Ring gärna oss på 0770-777600 om du vill ha mer guidning. Lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här