Hur mår ditt hus?

Funderar du på om ditt hus mår bra? Vill du ta pulsen på ditt hus? I så fall är vår nya serie på bloggen ”Hur mår ditt hus?” något för dig. Här kommer vi att gå igenom vad ett hus behöver för att må bra, hur du kan undersöka huset och vilka åtgärder du kan vidta för att huset ska må bättre.

Ta pulsen på ditt hus
Hur kan du kontrollera så att ditt hus mår bra? Hur kan du ta pulsen på ditt hus?

Vad behöver huset för att må bra?

Huset behöver skydd mot väder och vind, men samtidigt måste huset andas och byta ut luften inomhus. Huset behöver värme, när det är kallt ute, för att undvika frys- och fuktskador, och huset behöver en bra fuktbalans. För att de boende ska må bra, ska luften i huset vara ren, och inte innehålla några farliga ämnen. Helst ska allt detta ske till en måttlig energiförbrukning och då behövs även en god isolering.

Ett stort problem med hus har varit att vi bygger allt mer välisolerade hus och tätar till gamla hus, så att de gamla lösningarna, som självdragsventilation, inte längre fungerar. Samtidigt finns nya smarta lösningar, som är både effektivare och mer ekonomiska. Detta vill vi belysa i vår bloggserie.

Experthjälp för att undersöka huset
Ibland kan man behöva hjälp av en expert. Exempelvis om huset är utsatt för fukt eller mögel.

Hur kan du undersöka ditt hus?

Det finns många sätt att kontrollera att huset mår bra. Ofta räcker det ganska långt att bara inspektera olika utrymmen med jämna mellanrum. Fukt och farliga ämnen kan mätas, med exempelvis en fuktkvotsmätare eller radondosa. Och om du undersöker husets energiförbrukning, kan du få indikationer på om det är problem med isoleringen. I vissa fall kan det vara bra att ta hjälp av en expert, för att upptäcka sådant som är svårt att se för en vanlig villaägare.

Åtgärder för att få huset att må bättre?

Idag finns gott om smarta lösningar, som kan hjälpa ditt hus att må bättre. Om du vet vad som är fel, kan du enklare få hjälp med att åtgärda detta. Det kan röra sig om värmeflyttare för värmespridning, luftrenare för renare luft, eller kanske en varmvattenvärmepump för att få ner energiförbrukningen för ditt varmvatten. Följ bloggserien, för att se hur ditt hus kan må bättre.

Vad vill du att vi ska ta upp?

Funderar du på något särskilt angående ditt hus, som du önskar att vi tar upp? Kommentera gärna, så kanske ditt förslag blir ett inlägg i serien! Välkommen till vår nya serie! – Hur mår ditt hus?

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här