Hur mår ditt hus? men ventilation som ämne.

En bra ventilation är a och o för att både du och ditt hus ska må bra. Många hus har en dålig ventilation, vilket gör att både du eller ditt hus kan må dåligt. Det finns bra lösningar för att ventilationen ska bli bra både för dig och ditt hus som vi kommer att tipsa dig om här.

Problem med för täta hus

För att få en så energisnålt hus som möjligt, isoleras husen till max. Ofta blir husen såpass täta, att de inte får det luftombyte de behöver, vilket resulterar i att de till slut mår dåligt. Och när huset är för tätt påverkas även din hälsa och ditt välbefinnande. Om inte ventilationen i huset är bra, kan detta leda till att du exempelvis får huvudvärk. Är huset för tätt kan det i värsta fall leda till problem med fukt och mögel, men en god ventilation leder bort fukt och föroreningar från rummet.

Få in ren och frisk luft

Inomhusluften som vi andas, behöver bytas ut regelbundet och med ny, fräsch luft blir du även piggare. Den friska luften kommer in genom en friskluftsventil och en sådan bör finnas i varje rum. Airmove 3.0 är en bra och avancerad friskluftsventil som med hjälp av en inbyggd termostat anpassar luftflödet utefter vad det är för temperatur utomhus. Med den smarta funktionen sparar du energi genom att inte överventilera.

Airmove 3.0 friskluftsventil och hus som visar var ventilen kan monteras så det blir bra ventilation.

Har du exempelvis en luft-luftvärmepump som energikälla, kan du faktiskt med hjälp av en friskluftsventil även få det varmare i huset. Den uppvärmda luften som kommer ut ur luft-luftvärmepumpen stiger, som all varmluft, uppåt. När den kallare luften kommer in genom friskluftsventilen trycks den varma luften, som samlats i taket, nedåt i rummet. Man kan alltså säga att en friskluftsventil inte bara är bra för din och ditt hus hälsa, utan även för din plånbok.

Ut med den gamla luften

För att det ska kunna komma in frisk luft, behöver den gamla luften drivas ut. I ett självdragshus kan den gamla luften behöva hjälp med att ta sig ut genom kök och badrum med en frånluftsfläkt. De fläktar som finns monterade i badrum är oftast fuktstyrda, men för att ventilationen ska bli optimal bör fläkten vara igång konstant. För att ny, frisk luft ska komma in, behöver den gamla dras ut helt enkelt. Airmove Flow är en frånluftsfläkt med kontinuerlig drift och som har två hastigheter. Vid en högre luftfuktighet går den i höghastighetsläge och vid en lägre luftfuktighet går den in i ett låghastighetsläge. På det sättet sparas energi utan att påverka luftombytet i ditt hus.

Airmove Flow frånluftfläkt med pil som visar var den monteras för att få en god ventilation.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här