värmepump

Husstorlek, planlösning och isolering är exempel på faktorer som spelar in, vid angörandet av vilken värmepump som passar i just ditt hus. Ett vanligt problem är att man väljer en för svag värmepump, för att den är billigare, – något som ofta medför onödigt slitage och inte lönar sig i längden. Vi förklarar hur du kan tänka för att kunna göra ett så bra val som möjligt!

Vad ska jag tänka på?

Det är många aspekter som avgör hur kraftig värmepump du behöver. Bl.a. hur stort huset är, planlösning och isolering.

1. Husets förutsättningar

När vi på Polarpumpen räknar på hur stor yta en värmepump generellt klarar av att värma, utgår vi från vad vi kallar ”bästa förutsättningar”. Rekommenderad max-yta för en specifik värmepump, gäller alltså endast vid följande förutsättningar:

Takhöjd 2.20 – 2.40 m
Planlösning Relativt öppen planlösning
Fönster 3-glas
Isolering Vägg ca. 40 cm, Tak ca. 50 – 60 cm
Drag Inget självdrag

Med dessa förutsättningar behövs ungefär 40-50 Watt värmekapacitet per kvadratmeter uppvärmningsyta.

2. Geografi

Sverige är som bekant ett mycket avlångt land, med stora klimatvariationer. Detta påverkar naturligtvis valet. Bor du långt norrut behöver du en kraftigare värmepump.

Ta hjälp av vår guide!

Det absolut enklaste sättet att hitta en värmepump som passar ditt hus, är att ta hjälp av vår guide. I guiden ställer du enkelt in vilka förutsättningar som gäller för ditt hus, och får sedan förslag på värmepumpar tillbaka.

» Till luftvärmepumpsguiden

Du kan också ta hjälp av våra kunniga rådgivare. Ring dem på 0770 – 777 600, så hjälper dem dig att hitta en värmepump som passar i ditt hus.

TIPS! Tänk på att du kan välja två svagare värmepumpar istället för en stor, om du har sluten planlösning.

Läs mer om luftvärmepumpar

Läs mer om de olika typerna av värmepumpar

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här