höst i krypgrunden

Under sommaren är krypgrunden som mest utsatt för fukt. Varm fuktig luft kommer in i krypgrunden och i värsta fall bli luftfuktigheten så hög att fukten kondenserar. Men nu är det höst och det är dags för krypgrunden att återhämta sig, men gör den det?

Vid rätt väder torkar krypgrunden

När sommaren håller i sig, dröjer det innan krypgrunden torkar ut. September var en ovanligt varm månad. Har du kontrollerat hur det går för din krypgrund?

Under sommarhalvåret har materialen i krypgrunden tagit upp fukt. Materialen eftersträvar samma fuktnivåer som luftfuktigheten, men förändringarna går trögare. Det innebär att när luftfuktigheten börjar sjunka på hösten, kommer materialen att lämna ifrån sig fukt, för att nå samma nivå som luftfuktigheten. Luftfuktigheten i krypgrunden sjunker initialt, när temperaturen ute gör det, exempelvis när det blir höst. Men när luften ute har nått samma temperatur som krypgrunden, fungerar inte den naturliga avfuktningen längre. Om materialen inte har hunnit torka ut än, blir fukten alltså kvar.

Hur bra krypgrunden torkar ut under resten av vinterhalvåret, beror på vädret. Om vädret är torrt och riktigt kallt, har krypgrunden bäst förutsättningar för att torka. Dessutom växer inte mögel, när det är för kallt. Men de senaste årens milda höstar och vintrar har inte varit gynnsamma för våra krypgrunder.

Klimatförändringar boven i dramat

Vårt klimat blir allt fuktigare och varmare – en kombination som inte är gynnsam för våra hus. Detta innebär en ökad belastning på krypgrunden. Krypgrunder som tidigare hann torka ut under vinterhalvåret, kanske nu inte hinner torka innan sommarhalvåret är här. Fuktexperter ser en ökning av problemen med fukt i krypgrund; problem som de relaterar till just klimatförändringar.

En torr, varm sommar är ingen garanti för att krypgrunden ska må bra. Tvärtom kan varm luft innehålla mycket mer fukt, än vad luften kan hålla när den kyls ner inne i den kallare krypgrunden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här