”Hjälp! Det rinner vatten från värmepumpens innedel!” så låter det ibland i telefonen här hos oss på sommaren. Som tur är går det oftast lätt att lösa – här går vi igenom varför problemet uppstår och hur du löser det.

Vattenläcka luftkonditionering / luftvärmepump
Vattenläcka luftkonditionering / luftvärmepump

Därför bildas det vatten när luftkonditioneringen är i drift

På sätt och vis är det som händer normalt. Normalt så tillvida att det bildas vatten i värmepumpens innedel, när du använder den till luftkonditionering. Det som inte är normalt i sammanhanget är att vattnet rinner ut på insidan. Värmepumpen är designad så att vattnet skall samlas upp på insidan, för att sedan rinna ut genom dräneringsslangen. Drängeringsslangen ser till så att vattnet tar sig ut ur huset och rinner ut där det inte skapar några problem.

Så löser du problemet med vattenläckage

Om vattnet rinner ut på insidan måste det vara problem med dräneringen. Som tur är, är det oftast inte ett stort problem att lösa.

1. Avlägsna blockering i dräneringsslangen

Dräneringsslang värmepump och luftkonditioneringDräneringsslangen kan ha blivit blockerad av exempelvis blad, gräs eller jord. Om dräneringsslangen är blockerad, kan vattnet inte rinna ut den vägen och då rinner det ut på insidan. Detta är alltså vanligen ett lätt problem att lösa.

Gör så här:

  • Kontrollera att dräneringsslangen är fri från blockeringar. Avlägsna annars blockeringen från dräneringsslangen eller kontakta annars företaget som du köpte installationen från, för vidare vägledning.

2. Åtgärda felaktig lutning på dräneringsslangen

Om dräneringsslangen inte är blockerad, kan problemet bero på en felaktig lutning. Dräneringsslangen måste luta utåt, så tyngdkraften drar ut vattnet ur huset. Om dräneringsslangen installerats felaktigt kan resultatet också bli vatten på insidan vid luftkonditioneringen.

Gör så här:

  • Kontrollera att dräneringsslangen lutar cirka 7 grader. Kontakta annars företaget som du köpte installationen från.

OBS! Stäng inte av värmepumpen

Om du nu använder värmepumpen till luftkonditionering under sommaren är det också viktigt att låta värmepumpen stå på efter att du använt den till luftkonditionering. Fukten som uppstår i värmepumpens innedel, måste få torka ut och många värmepumpar har inbyggda funktioner, som hjälper till med detta. Om du drar ur sladden till värmepumpen direkt efter att du har kört den på kylning, riskerar du att få mögel i värmepumpen.

Hoppas att allt löser sig och att du kan få njuta av luftkonditioneringen från din värmepump i sommar!
Vår kundtjänst- och reklamationsavdelning finns för att stötta dig som behöver hjälp efter att handlat hos oss

Läs mer om värmepumpar och kompletta värmesystem

10 KOMMENTARER

  1. Upptäckte att det stod och droppade från värmepumpens innerdel. Har avhjälpt felet genom att suga ut vattnet från dräneringsslangen. Vattnet som eventuellt finns kvar, försvinner det om jag sätter på värmepumpen igen?

    Kenneth

    • Hej Kenneth,

      Kontrollera så att du har fall på dräneringsslangen. Om du måste suga ut vatten från dräneringsslangen för att vattnet inte rinner ut av sig självt kan det bero på att slangen inte lutar tillräckligt mycket. Kontrollera så att vattnet rinner ut nästa gång du använder luftvärmepumpen.

      Med vänlig hälsning
      Anna

  2. Hej !
    Det börjar rinna vatten inre seden samt det rinner också ut från dränireng släng ?
    U drar vad kan vara fel på den ?
    Mvh Alan

    • Hej Alan,

      Det låter som om vattnet inte kan rinna ut genom dräneringsslangen i tillräcklig snabb takt (delvis blockerat eller kanske inte tillräcklig lutning på dräneringsslangen), eller att värmepumpen kanske sitter lite snett, så att delar av vattnet lyckas rinna ut genom dräneringen, samtidigt som en del rinner ut inomhus.

      Med vänlig hälsning
      Anna

  3. Hej har ni koll på era installatörer för min har de satt helt fel. Kan ej få ut vattnet ens!

    • Hej Christoffer!

      Vi har koll på våra installatörer, men vi ser ju inte allt som händer hemma hos er kunder. Om installationen blivit felaktigt utförd, kan du göra en reklammation.

      Med vänlig hälsning
      Anna

  4. Hej,
    Vi bygger nytt på landet och förbereder för luft-luft-värmepump. Det finns ingen bra plats att sätta innedelen mot en yttervägg. Bäst blir om den placeras på en innervägg där vi har badrummet på andra sidan. Rören får då gå upp på vinden och ned igen ute. Jag förstår att vi då kommer att få problem med kondens när vi kör som AC. Vad kan vi göra? Köpa till kondensvattenpump? Vad bör vi i så fall tänka på? Påverkas modellval av detta? Finns andra alternativ?

    MVH
    Kristian

    • Hej Kristian,

      Du tänker helt rätt, köper du en kondensvattenpump så löser det problemet med kondensen.
      Tänk bara på att om du drar rören upp via vinden och ner igen så kommer förmodligen inte rörlängden (på 4 meter) som ingår i vår standardinstallation att räcka, utan du kommer förmodligen att behöva köpa till extra rörlängd. Det kan du göra direkt av installatören på plats.
      Modellvalet påverkas inte, så länge det finns plats på väggen för själva inomhusdelen (måtten hittar du under teknisk information på produktsidorna). Notera att du måste även ha minst 8 cm fritt utrymme ovanför inomhusdelen.
      Kontakta oss gärna på 0770-777 600 om du vill prata med oss om vilken värmepump som passar dig och ditt badrum bäst.

      Trevlig helg!
      Med vänlig hälsning
      Polarpumpen

  5. Fått mängder med vatten på insidan, hur långt efteråt kan man reklamera installationen? Ska dock först kolla dräneringen, har hänt två gånger nu att man får torka upp vatten från golvet!

    • Hej,

      Hur långt efter man kan reklamera installationen beror på vilken produkt det gäller. När man köper installation och produkt utav oss, får man generellt garanti för både produkt och installation. Bra att du kollar dräneringen, för det kan ju, som du redan har förstått, bero på något som är lätt att lösa.

      Med vänlig hälsning
      Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här