Heat-pump Keymark - certifiering för Europa

En ny värmepump-certifiering dyker snart upp på marknaden. Förhoppningen är att Heat-pump Keymark ska användas i hela EU och att det blir tydligare för kunder vilka värmepumpar som verkligen håller en hög kvalitet.

Behövs verkligen en ny certifiering?

Om du har koll på olika certifieringar, kanske du tänker: ”varför en till?” Sverige har ju sin P-märkning och för några år sedan kom den europeiska EHPA-märkningen. Värmepumpsindustrin har i alla fall kommit fram till att en ny certifiering behövs, och målet är att denna verkligen ska användas som standard i hela Europa, vilket inte är situationen idag. Många länder har sin egen certifiering, precis som Sverige har sin P-märkning. Man hoppas att den nya certifieringen kommer säkerställa bättre kvalitet (och mindre omkostnader och arbete för tillverkarna).

Vad blir skillnaden för dig som kund?

Precis som med den gamla svenska P-märkningen, kommer du som kund att kunna känna dig trygg med att en produkt märkt med Heat-pump Keymark verkligen är en kvalitetssäkrad produkt. Certifieringen ställer krav på en rad punkter som ska testas på värmepumparna, och man kommer att jämföra testdata från oberoende tester med de uppgifter tillverkarna själva uppger. Man ska även göra inspektioner i fabrikerna. Som vi förstår det, kommer Heat-pump Keymark att ställa ytterligare krav på produkten än de som redan ställs för energimärkning och ekodesign, och du som kund ska kunna känna dig säker på att de tekniska specifikationerna verkligen stämmer.

Vad händer nu?

Projektet har nu kommit in i ett skede där certifieringsorgan och testinstitut kan uppge att de vill delta i projektet, och när dessa har fått de verktyg som krävs för den nya certifieringen kommer tillverkare att kunna ansöka om certifiering av produkter.

Nu väntar vi alltså med spänning på att Heat-pump Keymark ska dyka upp på värmepumpar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här