installation headerbild

Du har köpt din luft-luftvärmepump och installation (hos Polarpumpen). Nästa vecka kommer installatören och frågorna hopar sig. Oroa dig inte, här har du svaren. Jag begav mig nämligen en regnfri förmiddag ut med Svensk Installationspartners installatör Nenad, för att se hur en installation av en luft-luftvärmepump går till.

Saknar du lämpligt eluttag?

Finns inget uttag nära luftvärmepumpen, får du som kund se till att det finns en förlängningssladd, som installatören kan använda. Tills elektrikern kommer fungerar det bra med en förlängningssladd. – Mer om eldragning vid värmepumpsinstallation

Förberedelser innan installationen

Innan installatören anländer är det bra om det finns ett jordat uttag redo för din luft-luftvärmepump. Runt den plats där utomhusdelen ska monteras måste det vara undanplockat och om det är snö – skottat. Även inomhus ska det vara undanplockat. Installatören måste få utrymme att arbeta.

Vi anländer till kundens hus

anlända och förberedelser
Vi anländer till platsen och Nenad packar ur bilen. Kunden har plockat undan på platsen där utomhusdelen ska placeras.

Installatören Nenad och jag anländer till kundens hus, ett radhus i Lindome utanför Göteborg, och knackar på. Just denna dag har vi tur, det regnar inte. Kunden är hemma och kommer tillsammans med Nenad snabbt överens om placering av både inomhusdel och utomhusdel.

I det här fallet var det ovanligt enkelt. Placering och hål var nämligen redan klara, från kundens tidigare pump. Nu slapp vi håltagning genom väggen, vilket vanligtvis är ett av de första momenten i installationen.

Montering av luftvärmepumpens delar

montering av innedel
Nenad monterar inomhusdelen

Dagens installation börjar med montering av inomhusdelen som Nenad fixar snabbt. Han sätter med vana fingrar upp fästplåten, den metallplatta som värmepumpen ska fästas i. Därefter hängs inomhusdelen upp, och de isolerade kopparrören som binder ihop inomhusdel och utomhusdel dras genom det redan färdiga hålet.

montering av utedel
Nenad monterar utomhusdelen.

Efter att Nenad har kontrollerat ytterväggen, diskuterar han utomhusdelens placering igen med kunden. Luftvärmepumpen måste placeras helt rakt och väggen är inte helt rak. ”Det är ganska vanligt”, berättar Nenad och förklarar vidare, ”detta innebär att utomhusdelen ser sned ut, men i själva verket är luftvärmepumpen helt rak och väggen är sned.” Nenad fäster sedan utomhusdelen på konsoler på väggen med vibrationsdämpare.

Vakuumsugning av systemet

vakuumsugning av luftvärmepump
När utedelen är på plats, är det dags för vakuumsugning av luftvärmepumpen innan köldmediet släpps på.

När Nenad väl kopplat ihop kopparrören från inomhusdelen till utomhusdelen och allt är på plats, kontrollerar Nenad att systemet inte läcker. Det nya systemet måste vakuumsugas, så att det är helt tomt innan köldmediet släpps på, annars försämras luftvärmepumpens effekt. Vakuumsugning tar en stund, så under tiden passar Nenad på att packa ihop verktyg och grovstäda. När vakuumsugningen är färdig fyller Nenad systemet med köldmedium. Utomhusdelen är förfylld till en viss mängd och idag räcker det köldmedium som finns i luftvärmepumpen utan problem.

Beställ installation

Vill du också beställa installation av luft-luftvärmepump från oss på Polarpumpen? – Du hittar våra installationstjänster här.

Test och instruktion till kund

Nu är det dags att testa att luftvärmepumpen fungerar som den ska. Nenad instruerar kunden om hur den nya luft-luftvärmepumpen och fjärrkontrollen fungerar och hur de bäst ska ta hand om den nya luft-luftvärmepumpen.

Bortforsling av emballage eller gamla luftvärmepumpar ingår inte i installationstjänsten. ”Det skulle ju ta mig hela dagen att sortera”, berättar Nenad och fortsätter, ”vi kan göra det mot en extra kostnad eftersom det tar upp min arbetstid”. – De flesta kunderna föredrar en billigare installation. Det är dessutom gratis för privatpersoner att lämna in en gammal luftvärmepump på återvinningscentralen – Läs mer om hur du slänger den gamla luftvärmepumpen.

Idag tog installationen cirka två timmar och vi lämnade sedan radhuset i Lindome som nu är varmare, lite miljövänligare och mer kostnadseffektivt än innan. Behöver du också en ny luft-luftvärmepump? Spana in vårt breda utbud här!

2 KOMMENTARER

  • Hej Bernt,

   Det är inget vi har stött på, men vi har av naturliga skäl inte koll på alla lokala regler och bestämmelser. Dessutom kan reglerna plötsligt ha ändrats. Vi rekommenderar därför våra kunder att kolla vilka regler som gäller för värmepumpar lokalt. Exempelvis har det tidigare krävts anmälan för luftvärmepumpar i Malmö, även om det inte brukar vara så.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här