vanligt med fukt i husbil

Både husvagnar och husbilar kan få allvarliga fuktproblem, med mögel som resultat.

Varifrån kommer fukten?

En husvagn eller husbil utsätts för fukt från många olika håll.

Läckage

Fukten kan komma utifrån. När det regnar eller är dagg ute, kan vatten leta sig in i otätheter i husvagnen.

Temperatursvängningar

Även fuktig luft som kommer in i husvagnen kan ställa till det. Om det är mycket varmt under dagen och luften sedan kyls ned under natten, kan den inte hålla lika mycket fukt. Det är därför det bildas dagg, även om det inte syns ett moln på himlen. På samma sätt kan fukten/daggen hamna inne i din husvagn eller husbil.

Från människorna i husvagnen

Sen kommer en stor mängd fukt från de som använder husvagnen. Vid användning av vatten i husbilen och matlagning kommer mer fukt ut i luften. Dessutom andas en människa ut ca 1 liter fukt varje dygn. Ytterligare fukt tillkommer genom att människor svettas.

Vinterförvaring

Under vinterförvaring kan också fuktproblem uppstå. Framför allt genom skiftande temperaturer, precis som i fritidsbostäder och sommarstugor.

Vad ska jag göra?

Om du är uppmärksam på risken, finns mycket du kan göra, för att säkerställa att husvagnen har ett tryggt klimat för hela familjen.

Mäta fukt

Genom att mäta fuktnivåerna får du koll på läget och får veta om vidare åtgärder behövs. Köper du en begagnad husvagn eller husbil ska du se till att en täthetskontroll utförs.

Läs mer om att mäta fukt

Ventilera

Tillräcklig ventilation hjälper till att få bort fukten. Se därför till att utnyttja de ventilationslösningar som finns i din husvagn eller husbil.

Använd mindre vatten inne

Försök minska användningen av vatten i husvagnen eller husbilen. Du kanske kan diska utomhus eller grilla istället för att laga mat inne? Se också till att vädra ordentligt, när du använder mycket vatten inne, exempelvis i samband med dusch och matlagning.

Skaffa en klimatanläggning

Du kan också överväga att skaffa en klimatanläggning till din husvagn eller husbil. En klimatanläggning ger luftkonditionering och många varianter ger även uppvärmning. Samtidigt avfuktar klimatanläggningen luften i husvagnen och kan på så vis rädda din husvagn från allvarliga fuktproblem.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här