Under ett test från Sveriges Tekniska forskningsinstitut i Borås, där 8 populära tillverkare av bänkskivor testades, har det kommit fram att hälften av dem inte klarar fukt, utan sväller och förstörs.

Test med fukt i skarvar

Under testet jämfördes det hur 8 olika bänkskivor i vitt laminat hanterade vatten och ånga på sina fram- och sidokanter. Resultatet blev att fukt trängde in i hälften av skivorna.
Under testet kontrollerades bänkskivorna både före och efter fuktproven.
Till de bänkar som klarade sig sämst hörde Vedum, Marbodal, Myresjöhus och Kvik som allas vällde upp av fuktexponeringen. Detta kan i längden betyda stora problem för även om skivan bara öppnar sig lite i skarven mellan kantlist och ytskikt betyder det att mer fukt kan komma in vid en senare tidpunkt då skivan kan svälla ännu mer. Det kan ta så lite tid som ett halvår och skivan har tappat sitt nya utseende och kommer behöva bytas ut mycket tidigare än väntat.

Opåverkade skivor hade rundade framkanter

De bänkskivor som klarade testet med fukt mot fram- och sidokanter helt utan skador var Ballingslöv, Bauhaus, Ikea, och Epoq då deras design hade rundade framkanter, en så kallad postform med laminat vikt runt kanten. Motståndskraften mot fukt ligger i konstruktionen då det blir betydligt färre skarvar där fukt kan tränga in.
Alla bänkskivor utsattes även för fukt på sina ovansidor i form av kaffe, fett, alkohol och vatten vilket de klarade utan problem.

Test med fuktig värme

Nästa del av testet testade de olika bänkskivornas motståndskraft från fuktig värme, simulerades genom ställa ett varmt aluminiumblock på en blöt trasa på varje bänk. Här led Marbodals och Ikeas bänkskivor de största skadorna.

Värmetest

Då bänkarnas kortsidor lätt kan komma i kontakt med värme från en varm spis var det också viktigt i testet att undersöka bänken och dess sidokantlisters tålighet. Under första delen av testet lades ett 85-gradigt järn mot bänksidornas kortsidor under en timma. Detta klarade alla bänkskivor förutom Bauhaus och Epoq vars lister föll av på grund av värmen. Detta beror på att Bauhaus och Epoq inte hade fabrikslimmade lister utan istället levererades med förlimmad kantlist som ska strykas på med strykjärn.
I andra delen av värmetestet ställdes det varma aluminiumblocket rakt på bänkytan under 20 minuters tid. Resultatet blev spår på alla skivor, men det varierade i styrka. Värst klarade sig Myresjököks blanka skiva som tappade glansen fullständigt där blocket stått.

Var noga med täta lister

Testet har visat alla till synes liknande bänkskivor klarar olika påfrestningar annorlunda. Detta är inte ovanligt då de har olika uppbyggnad i laminaten som är gjord av olika antal sammanpressade lager av papper med olika impregnering. Detta har stor betydelse för slutprodukten. Det viktigaste att tänka på när du köper ny bänkskiva är dock alltid att dess skarvar är täta då de flesta bänkskivor är gjord av spånskivor som inte tål väta utan att svälla.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här