Som gammal båtbyggare hade Johnny gott om erfarenhet av att arbeta i plast. En vacker dag hemma i trädgården på Gotland kom idén till honom, han skulle bygga en egen pool. Utan vidare planering satte Johnny igång med att såga ett hål i altandäcket. Hålet blev dock inte särskilt djupt, ett problem som Johnny löste genom sittplatser längs såväl lång- som kortsidorna. Resultatet blev en snygg och funktionell pool med gott om plats för umgänge och svalkande dopp. Världens allra första Gutepool var skapad.

På den tiden, för ca tio år sedan, fanns det ingenting som hette pool med sittplatser och Johnny kände att han ville dela med sig av sin skapelse. Resten är som man brukar säga, historia. Beställningarna började trilla in och idag är Gutepool en etablerad och omtyckt tillverkare av glasfiberpooler runt om i Sverige, kända för sina funktionella, hållbara och stilrena pooler.


Världens första Gutepool hemma hos Johnny

Svensktillverkat hantverk i glasfiber

Poolerna från Gutepool är till 100 % gjorda för hand i fabrikerna på Gotland och i Smålandsstenar. Processen är tidskrävande och varje enskild pool är ett resultat av många timmars slit och finess. En Gutepool är därmed inget mindre än ett rent hantverk. För många kan det vara svårt att tro att det är mänskliga händer som skapat produkten som är både välgjord, slitstark och hållbar. Faktum är att Johnny ofta får höra att kunder är fascinerade över att det inte är robotar som ligger bakom arbetet.

Varje produkt är personlig. Folk tror att det är robotar som har gjort arbetet men det är människor som står bakom det här. Det ligger många timmars arbete bakom för att få det att bli rätt och bra. Det är häftigt att man lyckas få hantverket att se så perfekt ut trots att de är byggda helt och hållet för hand

Poolform

gutepool helt ny - nästan färdig

En nästan färdig Gutepool

Allting tillverkas för hand

Att produkten ska vara personlig och gedigen är värderingar som löper som en röd tråd genom Johnnys arbete och filosofi och som återfinns i poolerna som håller allra högsta kvalitet. För Gutepool handlar det om att röra sig så långt bort från dagens ”slit och släng” mentalitet där effektivisering och billiga material tar fokus från hållbarhet och kvalitet. Och när det kommer till just kvaliteten, är historien om glasfiber nästan för bra för att vara sann.

Varför är en glasfiberpool det bästa alternativet?

Jag och min bror var för ett tag sedan och lagade en glasfiberpool som var byggd 1965. Vi lade ny färg och gav den ett nytt skikt och nu ser den ut som ny igen. Jag skulle ge den åtminstone 80 år till. När man jobbar på det sättet har man kommit bort från slit och släng och det är så vi vill arbeta. Vi vill göra ordentliga pooler och sälja riktigt bra produkter. Glasfiber passar för produkter som behöver ett stresståligt material som utsätts för mycket kraft under lång tid. Idag bygger du allt från flygplan och rymdkapslar till vindkraftverk med glasfiber.

I en Gutepool återfinner du en blandning av glasfiber och plast. Glasfibern fungerar som armering som förstärker plastens funktion. Tillsammans skapar plasten och glasfibern ett mycket flexibelt och hållbart material. Många tillverkare av glasfiberpooler använder en blandning av polyester och glasfiber men här har Gutepool valt att höja kvaliteten ytterligare. Gutepool använder istället vinylester, en 100 % vattentät plast som enligt Johnny således passar bättre i en pool. Blandningen av vinylester och glasfiber gör att poolerna blir extra tåliga mot såväl slitage som smuts, vilket Johnny menar är viktigt eftersom han vill att poolerna ska hålla så länge som möjligt.

En glasfiberpool har fördelen att den håller väldigt länge. Man vet inte riktigt hur länge, men man brukar säga 80, ja till och med 100 år beroende på hur väl poolen tas om hand.

Genom gediget arbete och slitstarka material vill Johnny skapa hållbara pooler som erbjuder njutning och svalka i generationer framöver.

Anpassningsbar design och unika lösningar

För Gutepool räcker det dock inte med att poolerna håller bra kvalitet och att designen är lika tilltalande som den är funktionell. Johnny vill att Gutepool ska finnas till för alla, oavsett behov eller önskningar. Poolerna går därför att specialbeställa och gjuta efter dina behov. Tillsammans med en smed på Gotland har Johnny dessutom tillverkat en alldeles egen självbärande konstruktion som ska fungera som en lösning för dig som vill placera din Gutepool ovan mark. Konstruktionen köper du till som tillbehör och den levereras direkt med poolen och monteras på mindre än en timma.

Målet med Gutepool är därmed att det ska finnas en pool för alla, oavsett om du vill ha en större pool med plats för hela släkten eller ifall du önskar en liten terasspool med några få sittplatser. Ett bevis på Johnnys uppfinningsrikedom är den pool som idag pryder Alex Schulmans sommarställe på Gotland.

Alex ringde mig och bad om en liten och kall pool. Kanske är han halvfinsk inte vet jag, men han ville ha något helt annat än de beställningar jag brukar få från mina kunder. Poolen byggde jag ihop genom att sammanföra två hörn av en annan, större pool. Resultatet blev mycket bra och Alex var väldigt nöjd.

En bit av Gotland i din trädgård

Den uppmärksamme har troligtvis redan sett kopplingen till Gotland i såväl Gutepool som namnen på de olika poolerna, exempelvis Furillen, Bläse och Ar. När jag frågade Johnny om relationen till Gotland var det med stolthet han förklarade att han genom sitt företag och sina designer vill ge en liten bit av det bortglömda Gotland till varje kund.

Om jag frågar dig vilka ställen du känner till på Gotland börjar du troligtvis med att säga Visby och kanske Tofta eller Klintehamn. Men det finns så många fler ställen på Gotland dit turister aldrig åker. Ett sådant ställe är Ar. Ar är mitt favoritställe på hela Gotland och med mina pooler ville jag förmedla det som är riktigt gotländskt. Poolerna representerar mina smultronställen, de är alla väldigt personliga på så vis.

Den som varit på Gotland vet hur sagolikt, vackert och magiskt det är. Med utgångspunkt i den magin ska en Gutepool fungera som en symbol för kvalitativt svensk hantverk och för allt det vackra vårt avlånga land har att erbjuda. Med en Gutepool får du inte bara en pool, du får även en liten bit av magin hem till din egen trädgård.

Hitta din Gutepool på Polarpumpen

Är du intresserad av att investera i en hållbar glasfiberpool från Gutepool? På Polarpumpen erbjuder vi Gutepooler i olika storlekar och modeller. Vi hjälper dig gärna att hitta poolen just för dig!

Hitta din pool här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här