Sommarstuga

Under påskveckan är det många som öppnar upp sommarstugan efter vintern. Energi-bloggen har därför listat bra saker att göra vid öppningen av ditt sommarhem.

För information om hur du ska göra i ordning din värmepump inför sommaren, klicka här!

Inomhus

Säkerhet

Se till att din brandvarnare fungerar. Att testa den och byta batterier kan vara en bra början.

Starta elen

Har du stängt igen din stuga helt under vintern är det en bra idé att koppla in elen när du kommer till stugan.

Vatten

Se över att vattenledningarna i ditt hus inte har frusit under vintern, något som vanligtvis inte händer om du förser ditt hem med underhållsvärme. Stänger du däremot igen din stuga helt, är det nödvändigt att se till att vattenledningarna inte frusit vilket leder till läckage och i värsta fall fuktskador.

Om allt är som det ska kan du öppna upp kranarna och låt vattnet rinna 2-3 minuter. Har vattnet stått stilla under vintern eller ett längre tag kan det ha blivit missfärgat och kanske luktar konstigt, det är därför nödvändigt att låta vattnet rinna en stund. Stäng av vattnet en stund och gör sedan om proceduren. Lyssna efter susande ljud, hör du ett susande kan det vara en läcka någonstans.

Kolla även över vattenlås och golvbrunnar så att allt fungerar som det ska. Smäller det i rören beror det främst på att luften samlats där när de varit avstängda.

Har du en egen vattenbrunn? Då kan det vara bra att skicka vattenprov till kommunen då och då för att se till att vattenkvaliteten är godkänd.

Vädra och värm

Börja med att öppna alla fönster och vädra ut stugan. Är det varmare ute än inne, är detta även ett mer energieffektivt sätt att värma upp din sommarstuga. Värm sedan upp ditt hus genom att exempelvis elda i kaminen. Har du en värmepump är det viktigt att komma ihåg att den behöver underhållstöd och inte kan värma upp ett rum från start om det är nedkylt.

Stängda utrymmen

Titta till stängda utrymmen såsom garderober, lådor, köksskåp och skafferier så att det inte finns några skadedjur som möss och mal.

Utomhus

Tak

Något som är väsentligt när det är dags att göra i ordning din sommarstuga är taket. Har du tegel på taket kan ett första steg vara kontrollera att inga tegelpannor har gått sönder. Nästa steg är att se till att inga tegelpannor har flyttat på sig och släpper in nederbörd. Se till att alla är hela och rena och ligger där de ska. Är ditt tak stort och svårt att klättra upp på kan en takläggare vara att rekommendera. Strunta inte i det för att längre fram upptäcka hål som på sikt kan göra stor skada på ditt fritidshus.

Häng och stuprännor

För att skydda ditt hus och din värmepumps utedel är det en fördel att ha hela och rena häng- och stuprännor. Se till att rännorna sitter där de ska och rensa sedan bort löv och annat skräp som har fastnat i rännan.

Fönster

Har du äldre fönster klarar du dig oftast bättre än de som har nyare fönster när du återvänder till sommarstugan. För det mesta klarar de äldre fönstrena den svenska vintern bättre än de nyare fönstrena för att de är gjorda av ett bättre och tåligare virke.

Oftast är det nederdelen av dina fönster som är mest utsatt och ibland kan det räcka att bara göra ordning, det vill säga kitta och måla, nederdelen av fönstret.

Ett tips är att måla med linoljefärg och använda dig av linoljekitt. Det innebär att du inte behöver måla fönster lika ofta. Det räcker då att du stryker på linolja på färgen en gång årligen och gör du det riktigt bra, kan det räcka med vartannat år.

Skorsten

Om du har skorsten i ditt sommarhus, se till att den är fri från djur och att inga fåglar flyttat in eller fastnat. Börja med att elda försiktigt om eldstaden stått kall hela vintern.

Att ta hand om sin skorsten och låta sota den regelbundet är viktigt från både en säkerhetsaspekt och kostnadsaspekt. Då kan du undvika dyra reparationer och ha en fungerande eldstad och värmekälla.

Fasad och grund

Rensa din husfasad från skräp, löv och jord. Har du ett trähus, kan fasaden behöva luftas, och då är det inte bra att ha rabatter eller höga buskar för nära fasaden.

Kolla även efter fukt och kondens både inne och ute. Har du vind eller torpargrund i din sommarstuga är det extra viktigt att se över dessa delar av hus efter fukt. Hittar du mögel eller fukt kan det vara bra att kontakta en expert för hjälp. Hittar du däremot svarta prickar på fasaden är dessa oftast enkla att borsta bort och sedan tvätta med målartvätt.

Vill du veta mer om fukt och hur du kan åtgärda det? Läs mer om fukt i hus hos Polarpumpen.

Nu bör din sommarstuga vara redo för sommaren, och vi önskar er en glad påsk-vecka!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här