Svenska forskare har av en slump upptäckt ett omöjligt material. Upsalite, som materialet kallas, har en unik förmåga att suga upp större mängder fukt.

Omöjligt ämne

Forskarvärlden har i mer än 100 år stått fast vid att det ska vara omöjligt att framställa magnesiumkarbonat med en oordnad atomstruktur. Trots det var det vad som hände när ett forskarteam från Uppsala Universitet glömde ett reaktionskärl över helgen.

I vanliga fall finns ämnet med en ordnad atomstruktur som kan användas av klättrare och tyngdlyftare som vill ha ett extra bra grepp. Men trots tidigare försök genom historien har en oordnad atomstruktur inte lyckats. Inte förrän nu.

En lycklig slump

Historien börjar med att ett forskningsteam från Uppsala Universitet av en lycklig slump glömmer kvar ett reaktionskärl över helgen. Då fanns det inga planer på något otroligt utan mer tankar på diverse helgplaner.
När alla i forskningsteamet kom tillbaka på måndag morgon upptäckte det att reaktionen gått in i en ny fas och de lyckades skapa det som ingen lyckats med innan, en oordnad magnesiumkarbonat.

Enorm uppsugningsförmåga

När experimentet var klart satt forskarkollegorna helt plötsligt på ett unikt material som inte trodde kunde skapas. Men upptäckten slutade inte där då materialet verkade ha många positiva förmågor som till exempel sin enorma uppsugningsförmåga av fukt. Materialet suger upp vatten bättre än något annat ämne och kan göra det även vid låga luftfuktigheter.

I teorin skulle materialet kunna användas för att på ett energieffektivt sätt förbättra luftfuktigheten i större lokaler som idrottshallar, industrier och varuhus. Detta är en möjlighet då det tar så lite energi att förnya materialet. Det är dock långt kvar till detta är användbart för mindre ytor.

Förslag på användningsområden kan idag vara allt från att suga upp oljeföreningar till att sanera efter bränder.

Förbättra kroppens upptagningsförmåga

Ett annat positivt användningsområde är vid framställning av läkemedel. Då materialet är uppbyggt av små porer kan det möjligtvis hjälpa läkemedel att lättare tas upp av kroppen.
Tack vare att materialet har så många porer skulle väldigt lite behövas för att ge önskad effekt. Teoretiskt sätt skulle ett enda gram av materialet täcka 800 kvadratmeter om det plattades ut.

Populärt material

Sedan den lyckliga upptäckten med reaktionskärlet har över 500 företaget och andra institut hört av sig till forskarteamet om materialprov men än så länge finns det jobb kvar att göra innan materialet är klart för marknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här