En fuktmätare kan idag betyda olika saker; olika apparater med olika funktioner och fördelar. Därför kan det vara på sin plats med ett kort blogginlägg som tar upp de olika fuktmätare som finns på marknaden idag.

Hygrometer

Standardmätaren på marknaden idag är hygrometern. Denna kan du få med eller utan sladd, men utan sladd är att föredra då det ger en större frihet till var den kan placeras. Hygrometern består av en huvudenhet och en eller flera sändare och kan mäta fukt och även ibland temperatur på ett eller flera platser i bostaden. Sändaren/sändarna placerar du där du är misstänksam mot fukt för att sedan placera huvudenheten valfritt i huset.

Du kan nu läsa av fukthalten i ditt utrymme när du vill, men var lite skeptisk då vissa billigare hygrometrar kan ha en större felmarginal. Rådfråga gärna en licensierad fackman om du är osäker på vad du bör göra åt din hygrometers resultat.

Fuktkvotsmätare

Som en hygrometer mäter luftfuktigheten i luften mäter en fuktkvotsmätare vattenhalten i olika material, mäter materialets fuktkvot. Oftast är fuktkvotsmätaren utrustad med en sticka som man sticker in i materialet, detta kallas för en insticksmätare.

Idag finns det många olika fuktkvotsmätare att tillgå men många av dem är inte anpassade till det nordiska klimat eller byggnadsmaterial.

Var noga med att köpa en fuktkvotsmätare med högre kvalitet då billigare kan vara inställda till varmare temperaturer och andra träslag och kan därmed med en större sannolikhet mäta fel.

Probikssensor

Probikssensorn är en engångsfuktmätare som mäter den relativa luftfuktigheten i ett utrymme, precis som hygrometern. Probikmätaren tar viss hänsyn till tid och fukt och är en kemisk fuktmätare. Mätaren består av en mindre klisterlapp med en filtskiva som är behandlad med en kemi som ger utslag på fukt över tid. Om klisterlappen blir blå är det en indikation att den blivit utsatt för fukt under en så pass lång tid att det utgör ett problem. Fuktskador och mögelangrepp är då möjliga i utrymmet.

Hårhygrometer

En hårhygrometer är ett precisionsinstrument då det baseras på att ett hår drar ihop sig när det blir fuktigt. Om du behöver en riktigt precis mätning är detta rätt instrument för dig. Kom ihåg att inte överdriva skadan på grund av utrymmets relativa luftfuktighet då det även krävs en viss temperatur och tid för att mögel ska börja växa.

Endast en mätare ger endast en siffra

Om du köper en fuktmätare är en fuktmätning allt du får. Den tryggaste metoden att ta reda på om ditt hus är utsatt är att beställa en tjänst där mätning, analys och rekommendation ingår. Fuktkollen är en enkel och praktisk hygrometer som du kan beställa på internet. När 6 veckor har gått skickar du tillbaka dosan och väntar in din framtagna rapport och rekommendation. Du blir även erbjuden ett hembesök av en fuktexpert om risken för ditt hus bedöms som stor. Du får mer än mätningen, du får en helhetslösning.

Allt om att mäta fukt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här