Ett museum i Nässjö med hundratals pinnstolar i sin samling håller på att förstöras på grund av fukt och mögel. När museet förfaller, förstörs även pinnstolarna.

Inte en vinter till

Föreningen Pinnstolens ordförande Ann-Katrin Lennartson, är naturligtvis orolig för stolarna och museets skick och menar att stolarna inte kommer att klara en vinter till utan att påverkas. Lokalerna är mycket slitna. Där finns fukt och mögel. Stolarna mår helt enkelt inte bra i den olämpliga miljön.

Man har länge rapporterat om lokalens fukt- och mögelproblem. Lösningar har diskuterats, men inget händer och snart finns det kanske inte några pinnstolar kvar att rädda.

Unikt kulturarv

Pinnstolsmuseet i Nässjö innehåller ett unikt kulturarv. Hundratals pinnstolar, som vittnar om en del av den svenska historien, riskerar att helt förstöras på grund av fukt och mögel. Samtidigt verkar det inte som om detta är något som intresserar de högre upp, då frågan har diskuteras länge, utan att någonting händer.

Själva museet finns vid den gamla Pinnstolsfabriken och är beläget på en bakgård som numera är i mycket dåligt skick. På grund utav att museet förfaller har man också bara kunnat ha öppet två gånger under sommaren. Anledningen till de minst sagt sparsamma öppettiderna, är att styrelsen inte tycker att det är lämpligt att vistas längre tider i museets lokaler, på grund av möglet.

Pinnstolarna och den gamla Pinnstolsfabriken utgör en viktig del av Nässjös historia. Pinnstolsfabriken exporterade en gång pinnstolar till stora delar av världen.

Fastigheten är till salu

Fastigheten där Pinnstolsmuseet är beläget är till salu och Föreningen Pinnstolen och länsstyrelsen vill se att kommunen köper fastigheten och därefter renoverar den och åtgärdar problemen med mögel och fukt. Det är kommunen som äger stolarna.

Från kommunens sida menar man att detta inte kommer att hända. Man är inte intresserad av att äga stora industrilokaler. Kommunen påstår sig dock gärna vilja rädda pinnstolarna och kommer att diskutera vidare hur man kan göra detta på ett lämpligt sätt. Frågan är om problemet kommer hinna lösas innan stolarna förstörs.

Föreningen och museet

Föreningen Pinnstolen är en av Sveriges många ideella föreningar. Målet med föreningen är att ”försöka bevara en genuin del av ett gammalt svenskt industrisamhälle”.  Museet visar upp den stora samlingen med pinnstolar i anslutning till de gamla fabrikslokalerna. Det är dock osäkert när och om museet kommer ha öppet igen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här