värme till kyla

Snart är sommaren här och om du har tänkt att använda din luft-luftvärmepump för luftkonditionering under varma sommardagar behöver du byta läge från värme till kyla. Här förklarar vi hur processen går till och hur du får din luft-luftvärmepump att fungera optimalt inför sommarsäsongen.

Förbered din luft-luftvärmepump redan under våren

Det allra bästa är om du förbereder din värmepump redan under våren genom att provköra kylläget så att du kan åtgärda eventuella problem innan värmen slår till. För att optimera värmepumpens kylläge bör du rengöra innedelen och filter från eventuell smuts och damm. När du ändå är igång kan det vara bra att se över inne- och utedelens luftintag och avlägsna eventuella blockeringar så att du slipper problem när du sedan startar kylläget.

Så byter du från värme till kyla

Att byta läge är mycket enkelt och oftast räcker det att du trycker på knappen som indikerar kyla. Det finns dock några extra steg du bör gå igenom för att säkerställa att pumpen fungerar optimalt.

Ta hjälp av vår film för att kontrollera innedelen

Kontrollera dräneringen

Dräneringen ser till att det kondensvatten som bildas inuti luft-luftvärmepumpens innedel rinner ut på utsidan. Dräneringsslangen har inte använts på hela vintern och det finns en risk att slangen blockerats. Kontrollera alltid dräneringen innan du slår på kylläget första gången på säsongen, eftersom en igentäppt dränering innebär vattenläckage inomhus.

Börja med att avfukta rummet som ska kylas

På de allra flesta luft-luftvärmepumpar finns det en knapp med en symbol av en droppe, detta program står för avfuktning. Genom att avfukta rummet innan du kyler ner det sänker du luftfuktigheten och mängden kondensvatten som bildas. Ju mindre vatten som samlas när kylan slår på, desto mindre är risken att värmepumpen börjar läcka kondensvatten.

Sänk temperaturen gradvis

När värmen slår till är det många som ställer in en mycket låg temperatur på sin luft-luftvärmepump direkt. När du gör det tvingar du värmepumpen att arbeta mycket hårt vilket leder till slitage och sämre effekt. Sänk istället temperaturen gradvis och börja gärna med enbart ett par grader lägre än nuvarande temperatur. En långsam nedkylning är bättre för luft-luftvärmepumpen som får arbeta i en mer gynnsam takt vilket gör att den håller längre och energiförbrukningen hålls nere.

Stäng fönster och dörrar

När du väl slår på kylläget är det viktigt att du isolerar rummet från andra rum så att nedkylningen blir mer effektiv. Om rummet står öppet kommer kylan att spridas och det kommer ta längre tid för luft-luftvärmepumpen att uppnå inställd temperatur.

Mer tips om användning

Vill du ha mer tips om hur du bäst använder din luft-luftvärmepump – kolla in handhavandesidorna i vår kunskapbank.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här