SKVP kritisk till Folksams värmepumpsrapport

Folksam har skapat en ny tradition av att komma ut med ett värmepumpstest varje höst. Nu har årets test dykt upp, och nya värmepumpar kommer att marknadsföras som ”Bra Val Folksam”. Vi förklarar närmare vad detta faktiskt innebär och ger vår syn på testet.

Poängsättning av produktdata

Samtidigt med Folksams värmepumpstest, kommer de ut med en rapport om värmepumpars skador och reparationer. Då är det lätt att tro att även deras test utgår från hur bra värmepumparna håller, men så är det inte. Testet baseras på produkternas tekniska data. Man har valt ut olika parametrar och poängsätter utifrån utvalda intervall.

Vad krävs för utmärkelsen Bra Val?

För att få utmärkelsen ”Bra Val” krävs en tillräckligt hög poäng sammanlagt, samt tillräckligt höga poäng i kategorierna energi och miljö. Det kan vara bra att känna till att miljökategorin är väldigt spretig, exempelvis handlar 6 av 9 möjliga poäng för luft-luftvärmepumpar om ljudnivå. Att en värmepump får höga poäng i kategorin miljö betyder alltså inte nödvändigtvis att den är ett bra miljöval.

Tveksamma till Folksams kriterier

I vissa fall är vi också tveksamma till de utvalda kriterierna. Det som ger poäng är inte alltid bäst för alla. Varför ska en värmepump med en större varmvattenberedare få högre poäng? Alla behöver inte en stor varmvattenberedare. Man ger också poäng för om WiFi-styrning är möjlig och om det ingår, om det är en allt-i-ett-lösning och om systemet är kompatibelt med solfångare; återigen funktioner som inte alla villa ha (eller kanske framför allt sådant man inte nödvändigtvis vill betala extra för).

Hur bra är då Bra val Folksam?

En värmepump som har fått utmärkelsen Bra Val är med stor sannolikhet också en mycket bra värmepump. Samtidigt finns det många värmepumpar som inte riktigt klarar Folksams kriterier, men kanske ändå är en bättre värmepump för just dina behov, något som även Folksam är noga med att påpeka:

De värmepumpar som fått högst poäng behöver inte nödvändigtvis alltid vara Bra val för alla. Typ av hus och energibehov ska vara ditt utgångsbehov vid ett köp. /Folksam

Vår rekommendation är därför att inte endast utgå från Folksams värmepumpstest, utan även titta på vilka värmepumpar som uppfyller de kriterier som är viktiga för just dig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här