Polarpumpens blogg om energi, uppvärmning och värmepumpar header
Polarpumpens blogg om energi, uppvärmning och värmepumpar

Det finns många fördelar med att köpa en värmepump med inbyggd inverterteknik. Tekniken är även känd både som frekvensstyrning och varvtalsstyrning. Invertertekniken ger dig en jämn temperatur i ditt hem och sparar dig pengar.

Vilka är fördelarna med invertertekniken?

  • Komfort hemma genom en jämn temperatur
  • Ökad besparing – elkonsumtionen hålls nere
  • Lägre ljudnivå eftersom den håller en jämn temperatur
  • Mindre slitage på din pump – den sätter inte på sig och stänger av sig för att nå en jämn temperatur

Det är framräknat att under en tolvmånadersperiod kan besparingen bli så hög som upp till 40 % med en pump med inverterteknik jämfört med en pump utan inverterteknik. En besparing som gynnar dig, din familj, er ekonomi och allas vår miljö.

Vad gör invertertekniken?

Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur. På svenska kallas inverterteknik för varvtalsreglerad teknik, något som kan vara bra att känna till. När värmepumpen väl nått den önskade värmen eller kylan, justerar den automatiskt temperaturen så att den är mer eller mindre oföränderlig. Detta innebär att det inte blir några stora temperaturförändringar och elkonsumtionen hålls därför nere.

Invertertekniken håller inte bara en ständigt jämn temperatur. Den når även samma inställda temperatur på cirka en fjärdedel av tiden jämfört med värmepumpar som stänger av sig själva när de når samma temperatur. Om temperaturen sedan förändras arbetar värmepumpen snabbt och effektivt för att temperaturförändringar inte ska kännas av.

Inverterteknologi - Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur
Inverterteknologi – Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur

Dessa fördelar betyder även att din värmepump med inverterteknik förbrukar mindre elektricitet även vid större förändringar av temperatur eller driftsläge. Idag, april 2022 använder sig de flesta tillverkare av värmepumpar av invertertekniken såsom Daikin,  Fujitsu, Samsung, Mitsubishi, Toshiba, Panasonic, Electrolux, med flera.

Inverterteknologi – Inverterteknik innebär att din värmepump snabbt och effektivt arbetar sig upp till den inställda temperaturen och ser till att ditt hem håller en jämn temperatur

Hur kan invertertekniken vara så energisnål?

Det finns en kompressor i värmepumpen som anpassar hastigheten efter ditt värme- eller kylbehov och ger dig den mängd av energi du behöver för varje rum.  En värmepump som går på helfart har inte en lika effektiv energi-utvinning än en som går på till exempel 90% av farten. Så istället för en pump som går på helfart och sedan stänger av sig, anpassas värmen efter dig och din familj. Det säger ju sig självt att det sparar en hel pengar, som ni kan använda till något roligare.

Cirkulationspumpen som finns i de flesta värmepumpar använder sig också den allt oftare av invertertekniken. Cirkulationspumpen kan ibland liknas med ett hjärta, som pumpar ut det uppvärmda vattnet till värmeslingor i golvet och till era radiatorer.

Läs mer om värmepumpar och kompletta värmesystem

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här