Julen står för dörren och vi lägger mycket tid på att göra det fint och trivsamt hemma. Men glöm inte bort luftvärmepumpen i jul! Med några små, enkla medel ser du till att värmepumpen är redo för julfirandet.

1. Pynta innedelen

Med lite pynt kan julstämningen höjas rejält för innedelen, som kanske upplevs lite tråkig när den bara hänger på väggen. Dekorera med rött band, glitter, eller kanske något doftande hemmagjort pynt? Viktigt är dock att göra det på rätt sätt så att du undviker skador och risker.

Såhär gör du:

  • Fäst dekorationen mitt på innedelen. Ingenting får fästas på ovansidan eller framför luckan på nedre delen, där behöver värmepumpen utrymme
  • Använd häftmassa för att få bra fäste utan att skada eller repa skalet
  • Sätt fast dekorationen med flera fästen, så att pyntet sitter väl och inte riskerar att glida ner mot värmepumpens lucka eller trilla av

2. Ställ in rätt temperatur

Ställ in rätt temperatur på luftvärmepumpen
Ställ in rätt temperatur på luftvärmepumpen

Oavsett om du firar jul hemma eller på annan ort behöver du se till att värmepumpen är inställd på lagom temperatur. Kom ihåg att inte ha värmepumpen på autoläge.

Om du firar hemma, kan auto-läget göra att värmepumpen ställer in sig på kyla när det är många saker i huset som genererar värme – ugnen från köket, släkt och vänner, och kanske en levande brasa. Tänk också på att rikta luftströmmen bort från exempelvis matbordet eller sittgrupper, om innedelen är placerad vid en plats där ni ofta sitter stilla. Att vistas direkt i vinddraget kan upplevas kallt, även om värmepumpen sprider värme.

Ska du åka bort en längre tid över jul? Då kan du överväga ställa in värmepumpen på underhållsvärme, för att spara energi men samtidigt hålla huset i lagom temperatur när det inte används. Se bara till att det finns en primär värmekälla som kan ta vid om behovet uppstår.

3. Skydda utedelen

Skydda luftvärmepumpens utedel med ett värmepumpsskydd
Skydda luftvärmepumpens utedel med ett värmepumpsskydd

Snö eller inte i jul, det är alltid viktigt att skydda utedelen. Snö och smuts är sådant som kan skada utedelen och i värsta fall få den att stanna, och det vill du ju inte på självaste julafton! Ta en extra titt på utedelen så att inget som kan orsaka skada har tagit sig in där.

Bäst skyddar du utedelen med hjälp av ett värmepumpsskydd. Skyddet kan du måla i husets egna färg, om du vill att det ska smälta in naturligt och diskret i fasadbilden. Du kan också låta värmepumpsskyddet bli en extra dekoration och måla eller designa det utifrån personliga preferenser. Något av dessa kreativa byggen kanske kan inspirera dig?

Fler värmepumpstips inför julen hittar du här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här