fritidshus

Det börjar för många bli dags att bomma igen sommarstugan efter en härlig sommar med mycket sol och värme. Vi går igenom steg för steg vad som kan vara bra att tänka på när du lämnar huset inför vintern.

sommarstugaFörebygg frysskador med underhållsvärme

Att låta lite värme i sommarstugan vara igång under vintern, skyddar stugan mot frys- och fuktskador. Frysskador innebär att rören går sönder, om vattnet i dem fryser. Med hål i rören kan sedan stora mängder vatten rinna ut och i sin tur skapa förödande fuktskador i hela huset. Underhållsvärme motverkar även de fuktskador som uppstår på grund av frost inomhus. Om du vill vara sparsam med energiåtgången för att ha igång underhållsvärme, kan du eventuellt välja att värma upp en mindre del av stugan – den del där rör och vatten finns.

En luftvärmepump kan ge jämn underhållsvärme under vintern och det finns fortfarande gott om tid att installera en luftvärmepump innan kylan slår till.

» Hitta luftvärmepump som passar i sommarstugan

Töm vattensystemet

Tömning av vattensystemet är ett enormt viktigt steg för att på bästa sätt undvika frysskador. Du som inte vill eller kan ha underhållsvärme i ditt fritidshus under vintern bör vara extra noggrann med just detta.

Gör så här:

  • Stäng av vattnet
  • Töm hela vattensystemet genom att öppna alla kranar (glöm inte att stänga dem igen efteråt)
  • Häll frysskyddsmedel i toalettstol, vask, tvättställ, och golvbrunnar

Stäng av elen

Stäng av elen och dra ur alla elsladdar (om du inte ska ha igång underhållsvärme). El innebär alltid att det finns en liten risk för brand eller att dina elektriska prylar går sönder när det åskar.

Lämna ventiler och innerdörrar öppna

God luftcirkulation motverkar fuktskador, så håll gärna innerdörrarna öppna. Detta gäller oavsett om du har igång underhållsvärme eller inte. Det kan också vara idé att öppna upp skåpsdörrar, särskilt under diskbänken. Dessutom ska du öppna ventilerna, så luften kan bytas ut.

Dock vill du inte ha in oönskad luft utifrån. Kontrollera dina dörrar och fönster. Är de hela? Är de stängda och låsta? Innerdörrarna bör du däremot lämna öppna, särskilt om du har underhållsvärme. Men du kan också välja att bara ha underhållsvärme i en del av fritidshuset, genom att stänga några innerdörrar.

Kontrollera att eventuell gasol är helt avstängd

vedspis och gasolspis

Gasol är ett vanligt alternativ för den som inte har el i sommarstugan. Gasol- eller fotogenkylskåp skall naturligtvis släckas innan man bommar igen stugan inför vintern. Gasolen bör också kopplas ur och vanligen väljer man att förvara den på ett säkert ställe över vintern. Det kan också vara en god idé att redan nu kontrollera hur mycket gasol som finns kvar inför nästa säsong.

Städa undan

Smuts och matrester kan ge näring åt mögel eller möss. Se till att du tömmer kaffebryggaren, att du inte har glömt någon mat någonstans och att den sista soppåsen inte bli kvar under diskbänken.

Ställ undan utemöblerna och annat som mår bra av att inte stå framme hela vintern. Det är också bra att städa undan mer värdefulla föremål, så de inte syns utifrån, eller ta med dem hem.

Ordna med tillsyn

Kontrollera gärna din sommarstuga ett par gånger under vintern eller se ordna med någon som kan göra det åt dig.

Tänk på att:

  • Sönderslagna fönster eller uppbrutna dörrar vid inbrott kan leda till frysskador.
  • Strömavbrott under längre perioder gör också att värmen försvinner.
  • Stora snömängder kan få tak att ge vika och en kraftig höststorm kan orsaka stora skador.

Tips!
Få full kontroll över temperaturen i sommarstugan via mobilen, med appen och produkten AirPatrol. AirPatrol varnar vid strömavbrott eller om temperaturen sjunker. Du kan dessutom ändra inställningarna och till exempel höja värmen från underhållsvärme i god tid inför ett besök.

» Läs mer om AirPatrol fjärrstyrning för luftvärmepump

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här