förbered AC inför säsong

Snart är sommaren och värmen här och det börjar redan nu bli dags att förbereda din luftkonditionering för säsongen. Undvik att din AC krånglar eller läcker med dessa enkla steg.

Kontrollera dräneringen

Innan du startar din luftkonditionering för säsongen bör du kontrollera att dräneringen fungerar som den ska. Om dräneringen är blockerad eller felmonterad kommer det läcka in kondensvatten inomhus.

Se över dräneringsslangen

Börja med att kontrollera så att dräneringsslangen inte är blockerad av höstlöv eller annan smuts. Avlägsna eventuell jord eller smuts innan du startar AC:n.

Det är viktigt att AC:ns innedel är monterad vågrätt och att dräneringsslangen har en viss lutning, för att vattnet ska kunna rinna ut till utsidan av huset. Ifall slangen inte lutar tillräckligt kommer vattnet att rinna tillbaka inomhus. Om det inte finns något som blockerar dräneringen, och vattnet fortfarande inte rinner ut som det ska, kan det vara problem med monteringen och då behöver du ta kontakt med din installatör.

Ta hjälp av vår film för att kontrollera så att din AC (värmepump) fungerar som den ska.

Rengör aggregat och filter

Det andra steget i att förbereda din AC inför sommaren är att se över innedelen och ditt filter. För att AC:n ska fungera optimalt behöver såväl aggregat som filter vara rent från damm och smuts. Allra bäst är att rengöra dessa innan du stänger av din AC för säsongen, men du bör även kolla till enheten innan du slår på den igen inför sommaren. Ifall smuts och damm samlas i filtret kan det leda till dålig lukt och i värsta fall mögel. Var därför noga med att damma rent filtret med jämna mellanrum.

Fler tips

Är du osäker på hur du ska rengöra och förbereda din AC på bästa sätt inför säsongen kan du alltid beställa service. Du bör serva din luftkonditionering vartannat eller vart tredje år oavsett, men det är aldrig fel att göra det om du är osäker och för att säkerställa att din AC är ordentligt rengjord och fungerar optimalt inför sommaren.

Beställ service här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här