En hyresgäst har fått rätt i mark- och miljödomstolen i Växjö. Den mögelutredning som utfördes i hyreshuset, avslutades för tidigt.

Fuktskada i lägenhet

Det hela började med en fuktskada i en lägenhet på Dala i Åstorp. Hyresgästen klagade på takläckan och mögel i lägenheten. Fuktskadan åtgärdades och enligt bygg- och miljönämnden och fastighetsägaren visade undersökningar att inomhusluften återigen var bra.

Fuktskadan beror på husets konstruktion, där vatten inte har kunnat rinna undan ordentligt. Vattnet har stannat på taket, vilket i sin tur har lett till fuktskador och sedan mögel.

Hyresgästen övertygad om fortsatt mögel

Hyresgästen var dock inte övertygad av bygg- och miljönämnden och fastighetsägarens undersökningar och kände sig säker på att det fortfarande fanns mögel i lägenheten. Hyresgästen överklagade därför beslutet och krävde att fastighetsägaren skulle göra fler undersökningar.

Länsstyrelsen gick på fastighetsägarens och bygg- och miljönämndens linje och menade att undersökningarna var tillräckliga. Länsstyrelsen avslog därför hyresgästens överklagan.

Hyresgästen får rätt

Hyresgästen valde då att gå vidare och överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen i Växjö och de gav alltså hyresgästen rätt.

Fastighetsägaren skrev i ett yttrande till domstolen att man inte har velat gå vidare med undersökningar, bland annat för att man inte vill störa hyresgästerna.

Mark- och miljödomstolen menar dock att hyresgästerna troligen inte kommer att protestera mot kontroll av fukt och mögel, då det i slutändan är deras hälsa det handlar om. De menar också att man måste ställa höga krav på en utredning, som skall fastställa att problem med fukt och mögel har åtgärdats.

Problemfyllt område

Bostadsområdet är fyllt av klagomål. Många menar att de har klagat på fastighetsägaren i åratal, utan att få något gehör. Det gäller fuktskador, svåröppnade fönster och mögel.

Många hyresgäster är oroliga för sin hälsa och många har också känt av olika symptom, som problem med luftvägarna och lunginflammation.

Nu väntar alltså vidare utredningar av fukt och mögel, i en av lägenheterna. Vad resultaten blir och om det kommer att vidtas några åtgärder återstår att se.

Lär dig mer om mögelanalys

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här