De senaste 15 åren har temperaturförändringarna stannat av. Den negativa utvecklingen har gått mycket långsammare, än vad forskarna tidigare har förutspått. I FN:s nya klimatrapport presenteras svaret som ett antal forskare nu har fastställt  –  utfasningen av freonerna är den huvudsakliga orsaken bakom uppbromsningen.

jorden

Freoner, som från början är ett handelsnamn på ett typ av köldmedium, användes tidigare flitigt som drivgas i bland annat sprayburkar och som köldmedium i kylar och frysar. På 1970-talet upptäcktes dock freonernas negativa effekter på ozonlagret. Utfasningen av användandet av klimatskadliga freoner påbörjades 1989, när det så kallade Montrealprotokollet trädde i kraft.

Även värmepumpar har anpassats

Utfasningen av freoner påverkar inte bara hur pass miljövänliga vår kyl och frys är, – även värmepumpar utnyttjar köldmedium! Lyckligtvis, och precis som för många andra produkter, så används inte längre freoner som köldmedium i värmepumpar. Det vanligaste köldmediet i värmepumpar idag, är istället R410a – ett köldmedium som inte bryter ner stratosfärens ozon.

Går att påverka klimatutvecklingen

Fastställandet att utfasningen av freoner har gett så positiv inverkan på klimatförändringarna, är mycket goda nyheter, eftersom att det visar att det går att påverka klimatförändringarna!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här