Vardagsrum Energitips

Blev elräkningen lite högre än du önskade under det senaste kvartalet, även om den är väsentligt lägre än innan? Önskar du minska den ytterligare? Två stora fördelar med en minskad elanvändning är att du värnar om miljön och får lägre el-räkningar. Här kommer några av de energispartips som finns för ditt vardagsrum.

Visste du att man kan låna en elmätare av kommunens energirådgivare och på så vis se vilka el-apparater som drar mest ström? 

Apparater

En hemlig strömtjuv i ditt hem är standby-läget som många väljer att använda i hemmet, istället för att stänga av TVn helt. Visste du att detta mellanläge – där apparaten varken är av eller på – utgör 2 % av Sveriges årliga förbrukning av el? I ett normalhushåll kan man räkna om det till ungefär 500 kWh. För att undvika detta rekommenderas strömbrytaren. Stäng av alla dina apparater såsom; TV med tillhörande TV-spel, dator, digitalbox och dvd-spelare med strömbrytaren. Detta sparar mer än vad man kan tro.

Tips!

Om du investerar i ett gren-uttag med på- och avknapp för dina apparater kan du vara helt säker på att dina avstängda apparater inte drar ström i onödan.

Glöm inte

..att ytterligare en energi-tjuv i hemmet är laddaren till mobiler, datorer eller surfplattor. Många struntar helt enkel i att dra ur laddaren när denna inte ska användas. Detta är ingen bra idé då den fortfarande drar ström så länge den sitter i väggen.

Lampor

Det är en myt att det går år mer el att tända och släcka lampan snarare än att ha den tänd. Ytterligare en myt i detta sammanhang är att tändning och släckning skulle slita ut lampan. Det är bättre för miljön och för din energi-effektivitet att släcka lampan när du lämnar rummet.

Visste du att bara 5 % av glödlampans energi ger dig ljus och resterande 95 % blir värme? Glödlampan är förbjuden helt sedan september 2012 och har successivt bytts ut mot lågenergilampor och LED-lampor. Enligt energimyndigheten räknar man med att när alla glödlampor är borta har Sverige minskat elanvändningen med 2 miljarder kWh per år.

Tips!

Skaffa en timer för din belysning. Då behöver du inte oroa dig för att glömma bort att släcka, timern gör det för dig.

Glöm inte

…att du kan ha starkare belysning där du arbetar och en mer begränsad belysning i resten av ditt hem. Detta gör att du slipper en onödigt hög energianvändning.

Inomhustemperaturen

Visste du att gardiner och persienner inte bara håller sol och ljus ute, de håller även kylan på avstånd? Just därför hjälper gardiner och persienner dig att hålla uppvärmningskostnaderna nere. Något som annars kan öka uppvärmningskostnaderna är dina dörrar och fönster. Se till att det finns fungerande tätningslister och att det inte drar från dina fönster. Att investera i nya fönster brukar kunna återbetala sig snabbt om det drar mycket från dina fönster.

Många hus är byggda för att luften ska cirkulera, dock inte genom draget från fönstren, snarare från ventilationen. Är det kallt och man stänger ventilerna stänger man av luftväxlingen. Halten av skadliga ämnen i luften stiger och det blir inget luftombyte. Då är det bättre och mer energieffektivt att att vädra med tvärdrag ett par minuter. Då byts luften ut, utan att rummet kyls ner.

Det brukar rekommenderas att inomhustemperaturen ska vara ungefär 20-21 °C i vardagsrummet, cirka 18 °C i sovrummet och 5-10 °C i garaget. Visste du att om du sänker temperaturen med 1°C sparar du ungefär 5 % av uppvärmningskostnaderna?

Tips!

Ställ inte några möbler framför dina värmekällor. Då hindrar de värmen att sprida sig ut i rummet och det kan kännas kyligt.

Glöm inte

.. att rengöra din luft-luftvärmepump om du har en sådan i vardagsrummet. Den drar mindre el när den är ren och har rensade filter.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här