Blev elräkningen lite högre än du önskade under det senaste kvartalet, även om den är väsentligt lägre än innan? Önskar du minska den ytterligare? Idag listar Energi-bloggen några av de energispartips som finns för ditt kök.

Kyl och frys

Visste du att 18% av hushållselen används till matlagning, och 30 % av hushållselen används av din kyl och frys?

Det är bra att börja med att se över hur gamla din vitvaror är, och om de har några år på nacken, kan det vara bra att överväga ett utbyte. Då kyl och frys står igång dygnet runt, året runt, kan man få stora besparingar genom att byta ut de två till nya, energisnålare och energimärkta varianter. Se då även till att utrymmet över kylskåpet är 5-10 centimeter, då kylskåp utan luftspringa förbrukar 2-3 gånger mer än kylskåp med möjlighet att andas.

Därefter är det dags att se till att ni har rätt temperatur. Hur kallt har ni det egentligen i kyl och frys? I kylen rekommenderas +5 °C  och i frysen -18 °C,  och varje grad du håller din kyl eller frys kallare ökar du energiförbrukningen mellan 5-10 %.

Tips!

Tina din mat i kylen istället för i micron, något både maten och miljön mår bättre av. Ska du sedan frysa in mat, låt den svalna innan du lägger in den. Och visste du, att en full frys drar mindre el än en tom?

Glöm inte

..att frosta av frysen med jämna mellanrum och dammsuga baksidan av kylen. Då förbrukar kylaggregatet mindre energi.

Disk

Alla behöver vi ju diska. Vare sig vi vill det eller inte. Vissa ser det som terapi – andra som ett skönt tidsfördriv och några hatar det något så otroligt. Visste du att om du diskar en kvart under rinnande vatten kommer 75 liter vatten passera din disk ner i diskhon? Denna mängd kan man förhindra genom att använda balja eller diskpropp.

Har du en diskmaskin är det ännu bättre än att diska för hand. Se bara till att du kör diskmaskinen full, undvik att förskölja – skrapa bara bort maten om möjligt, stäng av torkfunktionen och låt disken lufttorka.

Tips!

Du kan även koppla in diskmaskinen på kallvatten, för att få ytterligare besparingar och spara på miljön.

Glöm inte

…att avkalka diskmaskinen ibland, för att få renare disk.

Spis

Spisen är en av de köksredskap vi använder oss mest av. Visste du att en spisplatta använder upp till tre gånger så mycket el som en vattenkokare för att värma vatten?

Det är väldigt bra att använda lock på kastrullen, du sparar hela 30 % energi när du kokar med locket på. Kokar du till exempel ägg, grönsaker och potatis räcker det med lite vatten – maten blir kokt av ångan. Skulle du även välja att byta ut den hederliga spisen med glaskeramikhäll till en induktionshäll kan du spara upp till 33 % energi när du kokar upp en liter vatten.

Tips!

Utnyttja eftervärmen när du lagar mat! Har du en nyare induktionsspis fungerar inte detta, men annars kan du stänga av spis eller ugn en stund innan maten eller bakverket är klart. Gillar du att öppna ugnsluckan och titta på bakverket? Då är ytterligare ett tips att inte göra det, varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25-50 °C.

Glöm inte

…att det dras mer energi ju äldre dina stekpannor och kastruller är. Använd därför rätt kastrull! Visste du att om spisplattan är 1 centimeter bredare än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 %?

Andra apparater

  • Stäng av kaffebryggaren! Häll upp kaffet i en termos och stäng av kaffebryggaren för att spara in på energin.
  • Använd micron när du lagar till dig själv – energismart när du lagar få portioner.
  • Koka vatten i vattenkokaren! – Visste du att om alla svenska hushåll kokade två liter vatten i vattenkokare varje dag istället för på spisen skulle det motsvara en energivinst motsvarande hushållsel till 50 000 villor?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här