Blev elräkningen lite högre än du önskade under det senaste kvartalet, även om den är väsentligt lägre än innan? Önskar du minska den ytterligare? Två stora fördelar med en minskad elanvändning är att du värnar om miljön och får lägre el-räkningar. Här kommer några av de energispartips som finns för ditt badrum.

Duschen

Att duschen slukar energi är något de flesta är medvetna om, men få vet att varje minut mindre man duschar gör skillnad. Visste du att om du duschar 5 minuter om dagen, istället för 15 minuter , så kan du minska din årliga elkonsumtion med cirka 700 kWh?

Att du väljer att duscha istället för att bada har också det en positiv inverkan på ditt energi-användande. Man räknar med att en dusch på 3 minuter motsvarar ungefär 36 liter varmvatten, en dusch på 10 minuter cirka 120 liter varmvatten, och ett fyllt badkar motsvarar ungefär 150 liter vatten.

Tips!

Se över ditt munstycke. Byter du till ett snålspolande duschmunstycke som vanligtvis ger 5-7 liter per minut, från ett vanligt munstycke som ger 12-14 liter per minut, minskar du den konsumerade vattenvolymen med upp till hela 70 %.

Glöm inte…

att se till att duschmunstycket är helt och att det inte droppar vatten.

Kranar

Just kranar kan vara en stor energitjuv om man inte ser över dessa. Om en kran står och droppar eller om toaletten läcker kan detta dra mycket energi utslaget över året. Visste du att en droppande vattenkran kan droppa bort 700 kWh per år, även om det är kallvatten som droppas bort?

Tips!

Om du har en tvågreppsblandade kan du byta till en engreppsblandare och det kan vara bra att byta till snålspolande munstycken där det finns möjlighet. Att byta packning på droppande tappställen förhindrar också droppandet.

Glöm inte…

att testa om din dusch är snålspolande eller ej. Tar det 50 sekunder för din dusch att fylla en tiolitershink har du ett munstycke som ger 12 liter per minut. Detta är inte ett snålspolande duschmunstycke och då kan det vara bra att se över om det går att byta.

Vatten

Vatten i sig är en tillgång man inte bör slösa med, och stäng av vattnet när du inte använder det. Visste du att vi använder cirka 75-100 liter varmvatten per person per dygn i Sverige? Räknat i kilowatt-timmar är det 1100 – 1800 kWh per år och hela 3-5 kWh per dygn. Stänger du då inte av vattnet när du schamponerar ditt hår, borstar dina tänder eller tvättar ditt ansikte ökar denna mängd vatten och en stor del av det vatten du förbrukar rinner rakt ner i avloppet i onödan. Det är framräknat att om du låter vattnet rinna när du borstar tänderna slösas sex liter per minut extra, vatten som ingen använder.

Tips!

Om du kan ställa in temperaturen på varmvattnet manuellt i ditt hus rekommenderas +60°C. Dels för att temperaturen måste överstiga +55°C för att undvika legionellabakterier, men också för att man i ett hem inte behöver ha varmare vatten.

Glöm inte…

att stänga av kranen när du inte använder vattnet!

Apparater

I badrummet, precis som i många andra rum, har man apparater som fyller olika syften och som ofta slukar el. Har man dessutom en handdukstorkare och golvvärme kan det gå åt mycket energi i ett rum man inte vistas i hela tiden.

Tips!

Om du använder dig av elektrisk handdukstork rekommenderas en timer. Med timern kan du ställa in att den ska stänga av sig efter 30 min eller önskad tid. Låter man en handdukstork vara igång kan den dra runt 600 kWh per år.

Glöm inte…

att även hårtorken drar el. Har du tid att lufttorka ditt hår rekommenderar vi det för en ytterligare energi-besparing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här