Förra månaden skrevs det i denna blogg om ett antal lägenheter på Gruvgatan, Helsingborg där svartmögel täckte hela väggar och där fuktskadorna tagit över minst ett garage. Nu har Söderåsens miljöförbund beslutat att lägenheterna som ägs av Bygg Håkan AB måste åtgärdas. Detta skriver Helsingborgs Dagblad idag.

Angripen av svartmögel

Flera gånger har nu Helsingsborgs Dagblad tagit upp de illa fuktskadade lägenheterna på Gruvgatan i Billesholm. Här på bloggen har vi tidigare skrivit om hur svartmögel nästan helt tagit över vissa väggar och även spridit sig till sovrummen. I en annan lägenhet var badrummet och vardagsrummet mest påverkat av fuktskadorna och svartmöglet.

Minst en hyresgäst hade problem med konstant huvudvärk och trötthet som enligt henne berodde på mögelangreppet.

Fuktskadan ska åtgärdas

När hyresgästerna tog upp problemet med Söderåsens miljöförbund gjorde en inspektion i slutet av april följt av en uppföljning i  början av juni. Nu slår beslutet fast, fastighetsägaren Bygg-Håkan AB ska åtgärda de båda lägenheterna inom två månader från den dag han fick beslutet. Om detta inte sker så kommer miljöförbundet att begära ett vite på 4000 kronor per lägenhet.

Enligt Helsingborgs Dagblad ska fastighetsägaren ha läst beslutet men inte velat berättat varför han inte har åtgärdat problemen tidigare.

Fastighetsägaren har ett ansvar

Jessica Malm, som är den miljöinspektör som har skrivit beslutet, menar att Bygg-Håkan har ett klart ansvar till sina hyresgäster.

– Som fastighetsägare ska man ha rutiner för att förhindra att problem uppkommer som till exempel att ge ut skötselråd och instruktioner, säger hon.

Det är nu upp till fastighetsägaren att lämna in alla relevanta uppgifter om fastighetens konstruktion till Söderåsens miljöförbund för att undersöka hur skadorna kan ha uppstått. Detta är för att se vilka vidare åtgärder som måste tas för att problemet inte ska återuppstå.

Svartmögel i vårt fuktlexikon

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här