Vi fick ett brev från en nöjd kund som har haft sin luft-luftvärmepump i åtta år. Här får ni höra hans historia om tiden innan värmepump och hur den sedan underlättade vardagen för både honom och hans familj.

Vi hade tampat oss igenom två varma somrar i rad i den idylliska gamla fiskarstugan på Tjörn.

Första sommaren: min höggravida hustru – vacker som få i sitt välsignade tillstånd – förbannade redan då värmen sittandes i soffan i försöken att avleda tankarna med hjälp av Desperate Housewives.

Huset var visserligen inte så tätt utan nog fanns det en liten springa här och där i fasaden där vindpustar kunde sippra in. För att inte tala om originalfönstren från början av 1900 talet.

Men taket var bannemej tätt! Stugan var ursprungligen från Skärhamn och sedermera nedmonterad, fraktad och uppbyggd igen i vår lilla by.

År 2003 köpte ett ungt par stugan och skämde bort det timrade huset med en totalrenovering – detta inkluderade alltså ett tätt och värmeisolerande tak som fick oss att koka bort på loftet nattetid. Vi sov med öppna fönster samt med traktens alla flugor surrandes i våra örongångar.

Inte en sommar till tänkte vi…

Höst och vinter kom. Och även kylan och elräkningar som höll på att ruinera oss. Elradiatorer med direktverkande el samt icke vattenburen golvvärme i hall och badrum var visserligen uppskattat men ingen bra affär i längden. Nästa sommar inköptes myggnät och golvfläktar som stugan utrustades med här och var. Och fönstren med insektsnät stod på vid gavel de varmaste dagarna.

Men nätterna på sovloftet förblev en tuff utmaning, speciellt för vår då 10 månader gamla dotter som mötte sin första sommar. Mamma och pappa sprang växelvis var och varannan natt mellan loftet och bottenvåningen med henne för att få någon svalka och lite sömn överhuvudtaget.

Inte en sommar till tänkte vi…

2009
Sommar igen.

Så småningom.

Lata varma dagar. Bad. Lek. Gräsklipp. Grillning. Nu två barn. Efter att ha suttit ute med familj och vänner långt in i den sköna sommarnatten kom det då äntligen…

Ett riktigt Halleluja moment!!! Känslan var oskuldsfullt oväntat euforisk. Vår egen livsförhöjare! Vår egen lilla luftvärmepump!! Och när vi nu gick…

…från värmen…

In i kylan. Som vilken politiker som helst. Fast mycket behagligare.

Efter tips från en av hustruns bästa väninnor hade vi gjort slag i saken.

Luftvärmepumpen inköptes från Polarpumpen.

Tipset från väninnan som själv hade egen erfarenhet av dem togs ordagrant. Och vi bokade således även in installationen i samma veva. Montörerna kom, visade på skickligt hantverk och for sen iväg ovetandes om vilken tillfredsställelse de bidragit till sedan dess.

På somrarna kyler vi våra varma kroppar och på vintern värmer vi dem med betydligt behagligare värme än den från de Oljefyllda elementen.

Visserligen har vi riktigt kalla dagar tagit hjälp av dem ändå men utslaget på ett helt år har våra elräkningar sjunkit markant, trots aningen högre elkostnader sommartid.

Och utöver detta – företrädesvis när vi är bortresta många dagar vintertid – är det så skönt att veta att värmen fungerar! Ett enda sms bekräftar att till exempel underhållsvärmen är på.

Teknik kan vara så underbart…
Hur var det nu vi sa…?
Inte en sommar…
…och vinter till…
…utan luftvärmepump!

/ Leffe Blonde

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här