Elexpertens bästa tips för lägre elkostnader

Har du koll på din energiförbrukning? Många oroar sig över höga elkostnader och dyra räkningar när det börjat bli kyligare ute. Men kostnaden kan ofta enkelt regleras genom att göra aktiva och smarta val när det gäller din el. Vi har frågat Fru Watt, kundchef och bloggare hos vår partner Telge Energi, som har stenkoll på det här med el, efter hennes bästa energibesparingstips!

Fru Watt från Telge Energi
Fru Watt, kundchef och bloggare Telge Energi

Hej Fru Watt! Vad är det främsta jag ska tänka på när jag väljer elavtal?

Först och främst beror det på hur du bor. Till exempel om du bor i villa eller lägenhet, hur stort du bor, hur mycket el du förbrukar per år och även vilken typ av uppvärmning du har. Kolla även om ditt elbolag endast säljer ren, förnybar energi från sol, vind och vatten. Alla elbolag har en skyldighet att redovisa detta på sin hemsida och på din faktura.

Det här med ren el låter ju bra, men blir det inte väldigt dyrt? Varför ska jag välja ren el?

Med dagens låga elpriser är skillnaden mellan ren, förnybar energi och smutsig el minimal. Det skiljer bara några hundralappar per år, om ens det. Dessutom är en av de enklaste och bästa sakerna du kan göra för klimatet och miljön att välja ett elbolag som bara erbjuder ren el. Det är både enkelt och en viktig investering för dina barn och barnbarns framtid.

Att hålla nere kostnaderna för elen är ju något som de flesta vill. Vad är det som brukar dra mest el hemma?

Det beror ju lite på hur gamla eller nya produkter du har, det kan ha betydelse för hur energisnåla de är. Tittar vi på hushållselen så brukar hemelektronik, belysning, kyl och frys samt andra vitvaror stå för en stor del av elanvändningen. Även exempelvis golvvärme och handdukstorkar kan vara energitjuvar.

Hur viktigt är det att släcka lampan, eller duscha kallare, exempelvis?

Jag brukar säga ”många bäckar små … ”. Det gäller att hitta en balans som funkar just i ditt hem, men ett bra tips är att först och främst byta ut alla glödlampor till lågenergilampor och att släcka lampor som inte används. Att korta ner duschtiden och fortsätta sångstunden utanför duschen istället är både bra för elräkningen och klimatet. En dusch på en kvart kräver tre gånger så mycket energi som en dusch på fem minuter.

Vad är ditt bästa knep för att sänka sina elkostnader i vinter?

Se över ditt elavtal först och främst så att du har ett bra avtal som passar dig och din plånbok. Även ditt elavtal kan behöva vintersäkras, om du bor i en villa med hög förbrukning kan det exempelvis löna sig att teckna ett vinteravtal om du vill ha koll på kostnaden. Då betalar du en fast summa under de kalla vintermånaderna och ett rörligt pris under resten av året.

Vill du också ha ren el hemma? Som kund hos Polarpumpen får du extra bra erbjudanden hos Telge Energi. Just nu får du 800 kr rabatt när du tecknar fast avtal eller vinteravtal. För att ta del av erbjudandet, ring Telge Energi020 – 34 40 40.

Du kan också sänka värmen inomhus för att spara pengar. Alla rum behöver inte ha samma temperatur, det kan till exempel vara skönt med ett lite svalare sovrum. Försök också att inte ha dina apparater på stand-by läge utan dra ut sladden när du inte tittar på TV. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt.

Fler energispartips hittar du här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här