eldragning för luftvärmepump

Många undrar om eldragning vid värmepumpsinstallation. Här rätar vi ut några frågetecken. 

Vilka elektriska förutsättningar krävs för luft-luftvärmepump?

behörig elektriker till installation av luftvärmepump

En luft-luftvärmepump kräver ett jordat uttag i anslutning till inomhusdelen eller utomhusdelen. Vilken del som ska anslutas till eluttaget, anges i den tekniska specifikationen för varje pump. Om elanslutningen sker utomhus, ska det finnas jordfelsbrytare på det nya uttaget och detta ska utföras samt testas av en behörig elektriker. För en värmepump som installeras med säkerhetsbrytare, krävs en elektriker, då det räknas som en fast installation.

Vilken säkring värmepumpen kräver beror på vilken värmepump du köper. Vanligen krävs 10 Ampere, men för kraftigare värmepumpar kan det krävas mer. Tänk också på att värmepumpen kan ligga nära max för vad säkringen klarar av. För att garanti och försäkringar ska gälla ska värmepumpen ha en egen säkring.

Vilken eldragning ingår i en standard-installation?

I en luftvärmepumpsinstallation ingår det jobb som vanligen krävs för att du ska få en korrekt installerad luftvärmepump. Eldragning ingår inte.

Det är helt enkelt vanligt att eldragning inte krävs. Många har ett passande eluttag och därför är det onödigt att få ett besök av en elektriker. Istället för att alla får betala extra för att en elektriker ska komma, får de som behöver hjälp med eldragning fixa detta vid sidan om.

Varför utför inte kylteknikern eldragning?

Värmepumpsinstallationer genomförs av kyltekniker. En kyltekniker är som regel inte elektriker, på samma sätt som lärare inte är läkare. Det är helt enkelt två helt olika yrken. Ett nytt eluttag måste installeras av en behörig elektriker, liksom en elektriker måste utföra en fast installation. Hantering vid köldmedium vid en värmepumpsinstallation måste enligt svensk laga utföras av en kyltekniker.

Det förekommer att kyltekniker även har elbehörighet. Därför kan det vara idé att höra med din installatör, innan du bokar in en elektriker. Det kan hända att kylteknikern kan lösa allt på en gång, till en extra kostnad.

När ska jag boka elektriker, före eller efter installation?

Det är alltid bättre att ta dit elektrikern efter värmepumpen har blivit installerad. Det är lättare att anpassa elen efter värmepumpen än tvärtom. Installatören kommer ändå att testa din värmepump med el och säkerställa att den fungerar. Behöver du värmen tills elektrikern kommer, kan du köra värmepumpen med en förlängningssladd under tiden.

1 KOMMENTAR

  1. Men elsäkerhetsverket förordar brytare vid utedelen (roterande motor) samt tydligt märkt 0 (noll) och 1 (ett) och arbetsskyddet kräver ju låsbar brytare hur får ni ihop detta med stickkontakt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här