Hur får jag en luftvärmepump med rätt kapacitet och låg energiförbrukning?

Är det bättre att köpa en mindre luft-luftvärmepump, då den drar mindre el än vad en stor luftvärmepump gör. Eller hur funkar det?

Många tror att svaret på den frågan är ja, men faktum är att du får allra lägst energiförbrukning ju bättre dimensionerad luftvärmepump du har utifrån det utrymme du ska värma eller kyla.

Om luftvärmepumpen är överdimensionerad, vilket innebär att den har kapacitet för att värma en större yta än det utrymme den ska värma, kommer energiförbrukningen sjunka eftersom luftvärmepumpen inte behöver arbeta lika hårt. Du kan jämföra det med att köra en bil i 90 km/h på 3:ans växel eller 5:ans växel. Att köpa en mindre luftvärmepump är alltså inte lösningen för att få en så låg energiförbrukning som möjligt. En för liten luftvärmepump kommer istället behöva jobba hårdare för att värma upp hela ytan, vilket också leder till att den slits ut fortare.

Hur stor luft-luftvärmepump behöver jag då?

Hur stor yta som kan värmas beräknas utifrån värmepumpens maximala värmekapacitet, som anges i kilowatt (kW). Generellt kan man säga att ju högre värmekapacitet (kW) desto större yta kan värmas. Tänk på att det finns många faktorer som påverkar hur mycket värme du upplever från pumpen.

Siffrorna över möjlig uppvärmningsyta är därför ungefärliga. Nedan kan du se utifrån vilka förhållanden vi beräknar maximalt antal kvadratmeter för varje luftvärmepump. De är vad vi kallar bästa förhållanden.

Kapacitet per kvadratmeter (m²)

Med dessa förutsättningar behövs ungefär 40-50 Watt/m² för värmefunktion. Motsvarande för kyla är ungefär 70 Watt/m². Vilken utomhustemperatur det är påverkar också vilken kapacitet som krävs. I söder krävs det inte lika mycket kapacitet som i norr.

så fungerar bra ventilation

Energiförbrukning luftvärmepump södra Sverige

I södra Sverige blir energiförbrukningen med din luftvärmepump lägst.

För små villor kan du räkna med en förbrukning mellan 3840-4800 kWh/år. Förbrukningen i en medelstor villa landar mellan 4800-6000kWh/år. I stora villor kan du räkna med en elförbrukning mellan 5760-7200kWh/år.

Elförbrukning luftvärmepump södra sverige

Energiförbrukning luftvärmepump mellersta Sverige

I mellersta Sverige landar elförbrukningen för en luftvärmepump i en liten villa mellan 4640-5600kWh/år. Bor du i en medelstor villa kan du räkna med en förbrukning omkring 5800-7000kWh/år. I stora hus landar den på 6960-8400kWh/år.

Elförbrukning luftvärmepump mellersta sverige

Energiförbrukning luftvärmepump norra Sverige

I norra Sverige ökar elförbrukningen på grund av det kallare klimatet. Bor du i en liten ville kan du räkna med en förbrukning som landar mellan 6400-7520kWh/år. I medelstora villor blir förbrukningen mellan 8000-9400kWh/år. I en stor villa kan du räkna med en förbrukning mellan 9600-11280kWh/år.

Energibesparing året runt

Luft-luftvärmepumpen utgör ett mycket bra komplement till direktverkande el och kan tack vare effektiv värmepumpsteknik generera en besparing på upp till 75 % av dina tidigare energikostnader. Energiförbrukningen sänks dessutom året runt eftersom du med fördel kan använda din luft-luftvärmepump som AC under sommaren. Att kyla med en luft-luftvärmepump är både energieffektivt och billigt och ger mycket kyla för pengarna.

Läs mer om besparing här:

Säkra största besparing

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här