De med mögelallergi har det inte lätt. Inte nog med att de drabbas av allergiska besvär, det är dessutom svårt för dem att få rätt hjälp och stöd både från sjukvård och arbetsplats. Detta skriver den svensk-finska tidningen Yle.

Mögelallergiker får dålig hjälp

Många mögelallergiker får dålig hjälp från sjukvården. Det saknas någon som tar ett helhetsgrepp på just mögelallergier. Många skickas från läkare till läkare i och med att symptom och mögelrelaterade sjukdomar berör flera olika specialistgrupper.

Som mögelallergiker kanske du får möta specialisterna, men du får möta olika specialister och de samarbetar inte sinsemellan, för att du ska få den bästa vården.

Svårt i arbetslivet för mögelallergiker

Ett annat problem för mögelallergikern är att det kan vara svårt att få rätt stöd från arbetsplatsen. Många mögelallergiker har helt enkelt tvingats sluta på ett jobb, just på grund av sin allergi och får därför problem med ekonomin. Andra har tvingats byta till ett jobb, som inte motsvarar utbildningsnivån, för att slippa undan besvären på jobbet. Något som också ger en minskad inkomst.

Det är också vanligt med psykiska besvär på grund av de konstanta symptomen från mögelallergin.

Det föreslås att mögelallergiker ska få mer stöd i arbetslivet. De borde få rätt till sjukpenning/sjukpension och dessutom borde arbetsgivaren hjälpa mögelallergikern att hitta lösningar, som exempelvis att jobba hemifrån.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här