Ta hand om ditt tak i vinter

Som husägare kan det vara svårt att veta vad man ska göra med sitt tak och när man ska göra det. Att ha ett bra tak i hemmet är en förutsättning för att man ska må bra. Under vintern är risken för fuktskador på vinden större. Därför är det alltid bra att kolla av att man har säkrat upp sin vind inför vintern, så att det inte uppstår några fuktskador då. Läs igenom vår checklista för att få tips på vad du bör göra med ditt tak i vinter, för att undvika eventuella fuktskador på vinden.

Kontrollera taket utvändigt

Hur takets utsida mår påverkar hur bra takets insida är, med ett bra och stabilt tak, som mår bra, håller längre. Därför måste man ta hand om taket på huset.

Rensa stuprör och hängrännor

När hösten är över och alla löv har fallit av träden är det bra att kolla över husets stuprör och hängrännor. Det är viktigt att se till så stuprören och hängrännorna är fria från löv, barr m.m. då det kan orsaka stopp. Är det stopp kan inte regnvattnet åka genom och då blir det överfullt med vatten, vilket gör att vattnet rinner över och kan orsaka fuktskador på husets tak.

Se till att taket är helt utvändigt

Ett helt tak är en förutsättning för att taket ska må bra. Allt som är trasigt på taket innebär en risk för fuktskador. Beroende på vilken typ av skada som finns på taket tar det olika lång tid innan det kan upptäckas. När skadan väl har upptäckts kan det ha hunnit bli så pass omfattande att det behövs stora åtgärder.
Saker att kolla efter är:

  • trasiga takpannor
  • hål i takpappen
  • bucklor i plåttaket

Kontrollera taket invändigt

Hur takets insida mår påverkar hur bra takets utsida är, då ett bra och stabilt tak, som mår bra, håller längre. Därför måste man ta hand om taket på huset.

Kontrollera fuktnivå på vinden

Det absolut säkraste sättet att kontrollera om fuktnivån på din vind är enligt rekommendationen, är alltid med en fuktmätare. Med en fuktmätare kan du inte bara se ifall nivån är bra eller inte. Du kan dessutom få reda på exakt hur hög eller låg fuktighet du har. Tänk på att luftfuktigheten aldrig bör överstiga 70 %. Du kan köpa din fuktmätare här:
Fuktmätare

Tecken på fuktskada

Ofta är en unken doft ett tydligt tecken på att det är alldeles för fuktigt på vinden. Ibland kan dock vinden vara så pass ventilerad att det kan vara svårt att känna doften. Då kan du istället kolla efter andra tecken, bland annat om materialet är mycket missfärgat. Finns det svarta prickar eller vitt dammliknande beläggning på taket, då kan det vara fuktskadat och ha drabbats av mögelangrepp. Det här är något som behöver åtgärdas omgående innan det får förödande konsekvenser, vilket du gör med en sanering och en avfuktare. Det finns olika avfuktare för olika syften, både i förebyggande och i åtgärdande syfte.

Köper du en vindsavfuktare med installation hos oss kan du alltid köpa till sanering.
Behöver du en avfuktare till vinden, hittar du det här:
Vindsavfuktare

Hör av dig till oss så ger vi dig en skräddarsydd lösning

Vi på Polarpumpen har mycket stor kunskap om fukt, efter många års erfarenhet. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp och rådgivning, oavsett fuktproblem. Kontakta oss på 0770-777 600 eller [email protected], så hjälper vi dig att hitta en anpassad lösning för dina behov.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här