Idag är det en brist på mögelhundar i Sverige. Dessa specialskolade hundar kan idag hitta mögel i fastigheter mycket snabbare och mer effektivt är någon annan teknik. Men tyvärr finns det idag så många mögelangrepp att hundarna inte räcker till.

För få mögelhundar

Idag jobbar endast ett tjugotal specialtränade hundar med att söka efter mögel i fastigheter och lokaler i landet. Detta är för få anser bland annat forskaren Karoliina Viitasaari från Miljöministeriet.

Då hundarna är mycket snabba på att upptäcka det minsta spår av mögel är det en mycket bra metod som underlättar dagens mögelbesiktning och sanering avsevärt.

Mögel i varannan fastighet

Att använda den snabbaste metoden är något som idag starkt förespråkas då Revisionsverket med sin senaste utredning menar att det finns mögel i varannan fastighet. Mögel kan idag orsaka många olika hälsoproblem för den som andas in mögelsporer. I hus med högre mögelhalt är det inte ovanligt att de boende rapporterar hälsoproblem som bland annat astma, lungproblem och hudirritationer.

Huset i sig kan även bli skadat av mögelangreppet som då kan förstöra fastighetens konstruktionsintegritet. Att hitta mögel så tidigt som möjligt är därför bättre både för hyresgästens hälsa men även för husets.

Att utbilda mer hundar verkar idag som den bästa lösningen då det hittills har varit svårt att utveckla andra metoder som är lika billiga och effektiva.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här