installera bergvärme över hela sverige via polarpumpen

Hur går det till när man borrar en energibrunn för bergvärme? Hur lång tid tar det? Hur djupt hål behöver borras? För att ge svar på många av de frågor som ofta uppkommer inför nyinstallation av bergvärme har vi träffat Johnny. Johnny är en av de borrare som tillsammans med oss på Polarpumpen arbetar med att installera bergvärme till kunder över hela Sverige.

Hur går det till när man ska borra för bergvärme?

Hela installationsprocessen från borrning till färdig installation tar mellan en till två veckor och innefattar ett flertal olika aktörer. Allra först anländer en containerchaufför med den container som ska fyllas med stenmjöl och vatten till platsen. När containern är på plats är det tid för borraren att anlända. Teamet anländer i en stor och tung lastbil som är lastad med en kompressor och den borrigg som ska utföra själva borrningen. Oftast tar borrningen mellan 5-8 timmar beroende på hur djupt borrhål som ska borras. Efter borrningen anländer installatören för att koppla in och installera bergvärmepumpen.

Häng med på installation av bergvärme här.

Möt Johnny – brunnsborraren med lång erfarenhet och bred kompetens

Johnny började jobba som borrare för över 15 år sedan. Sedan dess har han borrat otaliga energibrunnar för villaägare runt om i landet. Som brunnsborrare behöver man en rad olika yrkeskompetenser, varav alla är lika viktiga för att borrningen ska gå säkert och smidigt till.

Installera bergvärme via Polarpumpen
Johnny Ehlin

Som brunnsborrare ska du i princip vara lastbilschaufför, mekaniker, svetsare och inte minst brunnsborrare. De flesta maskiner vi använder väger dessutom minst 20 kilo, så det är ett fysisk krävande arbete som kanske inte är för alla.

Hur går det till när du blir anlitad för att borra en energibrunn hos en villakund?

Allt börjar veckan innan då jag får ett sms med ett antal adresser till de kunder som jag ska besöka veckan efter. Jag börjar med att höra av mig till kunden för att starta en dialog och bestämma en tid som passar. Jag brukar höra av mig dagen innan också, för att se till så att allt är förberett och klart. Att borra för bergvärme är en stor process. För mig är det vardag, men för många kunder är det en engångsföreteelse och därför är det extra viktigt att alla känner sig trygga och införstådda i processen.

Behöver jag vara på plats hemma när du kommer för att borra?

Många gånger är kunden inte på plats. För att vi ska kunna arbeta behöver vi tillgång till en vattenslang och ström, vi behöver också veta var energibrunnen ska placeras. Har vi denna information innan vi anländer behöver du inte vara hemma. Det är dock helt och hållet upp till dig själv. Många gånger vill kunden närvara och observera och kanske bjuda på lite kaffe mellan varven. Sålänge du som villaägare känner dig trygg och nöjd är vi nöjda.

Hur går det till när ni ska få utrustningen på plats?

Vi anländer till platsen med en lastbil som är lastad med en otroligt stor kompressor som väger någonstans mellan 6-7 ton. På lastbilen finns även den borrigg som ska användas till att borra energibrunnen. Har vi tur får vi plats med maskinerna på kundens tomt, då blir jobbet mycket enklare. För att arbetet sedan ska flyta på säkert behöver området där vi arbetar vara fritt och du som villaägare ska hålla dig på avstånd.

Så går det till när du ska borra för bergvärme
Lastbil med den container som samlar upp det krossade stenmjöl och vatten som uppkommer vid borrning.

Påverkas trädgården mycket av alla dessa tunga maskiner?

Som borrare är jag ansvarig för att göra så lite åverkan som möjligt. Vi gör alltid vårt allra bästa för att påverka trädgården minimalt, men allt beror på hur förutsättningarna ser ut på plats. Det har dock aldrig hänt att åverkan på trädgården har varit större än glädjen som den nya bergvärmepump skapar hos kunden. Jag har dessutom aldrig träffat en kund som inte sagt att de önskar att de gjort det här redan för tio år sedan

Hur djupt är hålet som ska borras?

Idag borrar man djupare hål än när jag började. Borrhålet brukar sluta på ungefär 180 – 200 meters djup, för 15 år sedan borrade vi i snitt brunnar på 150 meter.

Borra för bergvärme - så går det till
Borriggen som används till att borra energibrunnen.

Varför borrar man djupare idag?

För att det tagits enorma framsteg inom branschen vilket har lett till bättre värmepumpar. Dagens bergvärmepumpar är mycket mer effektiva när det kommer till att hämta energin ur marken, därav djupare hål.

Vilka är de främsta fördelarna med bergvärme enligt dig?

Det har förändrats en hel del sedan jag började. För 15 år sedan handlade det till största del om den ekonomiska aspekten för kunden. Sänkta uppvärmningskostnader var det som lockade allra mest och som utgjorde den största fördelen. Idag skulle jag säga att det handlar om hållbarhet och att värna om miljön. Vi lever i en tid där frågor om global uppvärmning är mycket viktiga. Vi bör bli fossilfria och se över våra förbrukningar och byta ut det gamla som inte längre är effektivt. Bergvärme är ett otroligt bra sätt att ta ett steg i den riktningen med tanke på all koldioxid du sparar när du går över till en bergvärmepump. Att jobba med att borra för bergvärme känns väldigt bra, eftersom man blir en del av en hållbar utveckling.

Efter alla dina år som borrare, vilket är ditt bästa tips till villaägare inför borrningen?

Häng inte ut din vita tvätt innan vi kommer! Vi använder vatten för att hålla nere dammet som skapas, men det kan alltid komma att damma en del. Hur mycket det dammar beror delvis på berggrunden också, så det bör man vara beredd på.

Beställ installation av bergvärme hos Polarpumpen

Funderar du på att installera bergvärme i ditt hus? Efterfråga en gratis offert redan idag eller ring våra rådgivare på 0770777600 för att få hjälp att hitta en passande lösning till just ditt hus.

På vår kunskapsbank kan du hitta all information du behöver gällande borrning och installation av bergvärme. Vi erbjuder dessutom en unik guide som hjälper dig hitta den perfekta bergvärmepumpen just för dig.

Läs mer:

Nyinstallera bergvärme

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här