Polarpumpens blogg om energi, uppvärmning och värmepumpar header
Polarpumpens blogg om energi, uppvärmning och värmepumpar

Från och med idag är det tillåtet att sätta upp ett så kallat ”attefallshus” på tomten utan bygglov. Attefallshus kan användas som bostad, men då behövs uppvärmning. Varför inte en luftvärmepump?

Utökning av den tidigare friggeboden

trädgård
Får du plats med ett attefallshus i trädgården?

Tidigare har man fått sätta upp en friggebod på tomten utan bygglov. Friggeboden var på maximalt 15 kvadratmeter och kunde användas till exempelvis förråd eller gäststuga.

Det nya attefallshuset får vara på hela 25 kvadratmeter och kan dessutom användas som permanentboende.

En förhoppning är att attefallshusen ska hjälpa till med bostadsbristen. Kanske känner du någon som behöver hjälp med en bostad? Kanske har du plats över på tomten?

I samband med lagändringen som tillåter attefallshus, kan man också få möjlighet att bygga ut huset i större utsträckning än tidigare, utan bygglov.

Kan användas till permanentboende

Det nya attefallshuset kan användas som permanentboende. 25 kvadratmeter motsvarar en studentlägenhet, som ändå inte är den allra minsta. En möjlighet för den som vill hjälpa barnen med en första egen bostad eller för den som vill hyra ut.

Luftvärmepump för uppvärmning

För att attefallshuset ska fungera som permanentboende, är det mycket som måste ordnas. Hur ska du göra med vatten, kök, toalett och avlopp? Vi erbjuder i alla fall ett smidigt alternativ för uppvärmning. Med en luft-luftvärmepump får du energisnål och miljövänlig uppvärmning.

Luftvärmepumpen ger dessutom möjlighet till luftkonditionering, vilket kan vara behövligt på en liten yta, och innehåller ett luftreningssystem, som ger ett hälsosamt inomhusklimat.

Ska attefallshuset endast användas som bostad delar av året, kan du välja en luftvärmepump med underhållsvärme. Då kan du sänka värmen, när huset inte används och spara pengar, samtidigt som huset skyddas från fukt- och frysskador.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här