Attefallshus AB

Från och med 2 juli förra året har det varit lättare att bygga komplementbostadshus för oss svenskar. Då trädde “Attefallslagen” i kraft och i år har byggandet av Attefallshusen – hus på 25 m² utan bygglov- ökat explosionsartat. Vi har träffat Niklas Madden, VD på vår samarbetspartner Attefallshus AB, för att reda ut några funderingar kring just Attefallshusen.

Attefallshus AB – en samarbetspartner i framkant

Attefallshus AB registrerades redan innan Attefallslagen trädde i kraft. Byggt på det faktum att friggeboden döptes efter Birgit Friggebo räknade Niklas ut på förhand ut att de nya komplementbostadshusen – Attefallshusen – skulle uppkallas efter bostadsminister Stefan Attefall.

Fokuset för Attefallshus AB ligger på Compact Living, en nödvändighet, när urbaniseringen har blivit ett faktum, inte bara i vår omvärld, utan även här i Sverige.“Du hjular inte på loftet, men du kan sova där” skojar Niklas när vi pratar om maxhöjden som är 4 meter inkluderat taket, och att lösningen med 25 m2 byggyta oftast är ett sovloft.

Sedan februari 2015 är Attefallshus AB och Polarpumpen AB samarbetspartners, som en del av Attefallshus AB kompletta huslösningar, med ett miljövänligt och behagligt inomhusklimat.

Attefallshus AB

Sommar och dags att bygga Attefallshus – vad bör man tänka på?

“Ett Attefallshus är ett komplement till bostadshuset och får vara högst 25 m² stort och max 4 meter högt, med ytterväggar och tak inkluderade” förklarar Niklas och berättar vidare “det finns två stycken typer av Attefallshus; Komplementbostad, som man kan ha som permanentboende, och Komplementbyggnad, som kan fungera som gäststuga, men inte som permanentboende”. Reglerna skiljer sig åt mellan dessa och det är bra att se över vad man vill ha på sin tomt.

Se över vad du har för ekonomiska förutsättningar, har du till exempel en bergsfastighet så måste du kanske spränga och då tillkommer kostnader. “Det är även viktigt att se över avståndet till huset. Det kan vara ganska så diffusa regler, till exempel ska Attefallshuset placeras ‘i omedelbar närhet till bostadshuset’. Den omedelbara närheten är ju en tolkningsfråga.”

Tiden för bedömning av bygganmälan varierar också. “Det bästa är att kontakta sin kommun och fråga hur lång väntan är” förklarar Niklas.

Fördelar och nackdelar med Attefallshus

“Det finns inga nackdelar med ett Attefallshus” skrattar Niklas och fortsätter “den enda nackdelen är att grannarna kan motsätta sig bygget om du placerar huset närmare än 4,5 meter från tomtgränsen”. Ett Attefallshus passar perfekt för barn som vill ha ett eget krypin, för studenter eller om du vill att äldre familjemedlemmar ska flytta hem, men inte in. Du kan även använda Attefallshusen som spa, kontor, orangeri,garage eller gym, det är bara fantasin som säger stopp.

Källare och takterrass – exempel på lösningar utanför boxen

Många Attefallshus och friggebodar som erbjuds på marknaden idag ser ut som lådor. Här vill jag påstå att Attefallshus AB skiljer sig berättar Niklas. Vi tänker helhet och ger kunden en bra input på vad som är möjligt utifrån både plånbok och fastighetens förutsättningar. Bra exempel på kreativa lösningar är att kombinera Attefallshus med takterrass tillsammans med exempelvis pergola, terrass och friggebod. Med förhållandevis enkla arkitektoniska detaljer får man en helhetslösning som verkligen står ut och känns genuin förklarar Niklas.

Ett bra exempel och bevis på att vi tänker utanför boxen är ett attefallshus som vi har ritat för en kund i Göteborg. Ett attefallshus med källare, vilket är en banbrytande lösning som har godkänts av kommunen. Det är utsatt och klart för grävning. Detta är otroligt spännande!

Bäst inomhusklimat i ditt Attefallshus med markiser och luftvärmepump

Attefallshus AB förespråkar luftvärmepumpen som både ett klimatsmart och ekonomiskt alternativ för uppvärmning.

Inomhusklimat – Attefallshus

  • Några av de värmepumpar som passar Attefallshusen hittar du hos Polarpumpen.se!
  • Markiser som passar bra med Attefallshusen hittar du hos 140kvadrat.se

Attefallshusen är vanligtvis utrustade med stora glaspartier och det bidrar till att det även blir varmt på sommaren. “Luftvärmepumpen levererar skön kyla för ett perfekt inomhusklimat, vilket kunden inte alltid tänker på” säger Niklas. Han berättar vidare att luft-luftvärmepumpen Fujitsu Slim  ska installeras i ett av de första Attefallshusen med källare.

Även en markis eller en pergola kan utgöra ett bra komplement till ditt Attefallshus. Med en terrassmarkis får du ett extra rum, där man kan njuta i skydd från sol eller lättare duggregn, och en fönstermarkis kan skydda dina möbler och elektroniska utrustning.

Niklas avslutar med att berätta att de har ett spännande miljöprojekt på gång, men än så får han inte säga. Vi väntar med spänning då vi vet att Attefallshus AB ligger steget före i många avseenden.

Text: Linda Nyström

Intresserad av ett Attefallshus? Besök Attefallshus AB.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här