Sommarhetta

Minns du förra sommaren? Det var en otroligt varm sommar och fläktarna tog slut i alla butiker. Se till att vara ute i tid i år, och försäkra dig om att ni kommer ha ett skönt inomhusklimat innan värmeböljan slår till. Detta genom att exempelvis införskaffa en luftkonditionering eller en luft-luftvärmepump.

En luftkonditionering underlättar livet för de flesta under riktigt varma dagar, och gör det även lättare att sova under varma nätter. Visste du att vid + 27 grader så sänks din prestationsförmåga med cirka 50 %? Med en luftkonditionering kan du motverka detta och fortsätta vara pigg och glad både hemma och på jobbet.

Att tänka på inför köp av luftkonditionering

Några saker du bör tänka på inför ditt köp av luftkonditionering är bland annat EER- och SEER-värde, placering och dimensionering.

EER-värde

EER står för Energy Efficiency Ratio  och mäter, precis som namnet skvallrar om, prestandan vid kyldrift. Detta innebär att en värmepump som har ett EER-värde på 3,61 ger 3,61 gånger så mycket energi (kyla) som den förbrukar.

Detta värde mäts vanligtvis vid 35°C utomhus och 27°C inomhus med en relativ luftfuktighet på 50 %, vilket kan göra värdet irrelevant för en svensk, om det inte är en varm högsommar. Det är mycket sällan det blir så varmt som 35 °C utomhus i Sverige och många svenskar tycker det är för varmt med 27°C inomhus.

SEER-värde

SEER står för Seasonal Energy Efficiency Ratio och mäter energieffektiviteten utslaget över hela säsongen. Oftast tar man EER-värdet vid några olika temperaturer och delar dessa värden för att få fram SEER.

SEER-värdet mäts i Strasbourg, där det är varmare än i Sverige, vilket innebär att även det blir lite missvisande.

Placering

Kall luft sjunker. Detta innebär att du bör ha det i åtanke inför köp av din luftkonditionering. Det är även bra att du har en luftig och öppen plats att placera den på. Innedelen bör placeras centralt och öppet så att kylan når alla rum och vrår. Önskar du endast kyla en del av huset, placera den centralt i denna del av huset.

Dimensionering av luftkonditionering

Om du ska köpa en luftkonditionering – snåla inte! Det vanligaste felet många gör är att underdimensionera luftkonditioneringen. Det innebär att att luftkonditioneringen måste prestera på topp hela tiden, vilket leder till att den inte mår bra och slits ut fortare.

Du bör även se över ditt hems förutsättningar. Dålig isolering innebär ett varmare hus under heta sommardagar och en stängd planlösning gör att kylan inte kan spridas.

Fundera över vilken yta du vill kyla. Räcker det med kyla på övervåningen, behöver du inte dimensionera för hela ditt hem. Man räknar med att en effekt på cirka 70 W (0,07 kW) är lagom per kvadratmeter.

Luftkonditionering eller luft-luftvärmepump?

Funderar du på att investera i en luftkonditionering till sommaren kan det vara bra att se över möjligheten att införskaffa en värmepump. Luft-luftvärmepumpen kan nämligen användas för att värma upp ditt hem under vintern och kyla ner ditt hem under sommaren. En luftkonditionering saknar tyvärr denna möjlighet då de saknar avfrostningsfunktion och inte ska användas vid kallare klimat. Om du inte har behov av billig uppvärmning är en renodlad AC ett utmärkt och något billigare alternativ.

Polarpumpens AC

Väljer du en luft-luftvärmepump istället innebär det även att du inte behöver två olika system för värme och kyla. En Daikin C35 exempelvis har ett EER-värde på 4,1  och ett COP-värde på 4,61.  Detta innebär att den ger 4,1 mer kyla än energi den förbrukar och 4,61 mer värme än energi den förbrukar.

Om du väljer att införskaffa en luft-luftvärmepump för kyla rekommenderar Polarpumpen värmepumparna från Daikin serien som är ypperliga vid både värme och kyla.

Polarpumpens luft-luftvärmepumpar

Vad kostar det att använda luftkonditionering?

Använder du din luft-luftvärmepump som luftkonditionering under sommaren behöver det inte bli så dyrt som många tror, då den enda kostnaden blir elen som värmepumpen drar. Tar man Daikin C35 som exempel igen, kan man med EER-värdet se att man får mycket kyla för pengarna.

Läs mer om vad det kostar med luftkonditionering

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här