allergi

Många blir snuviga på hösten och vanligtvis beror det på helt vanliga virus eller bakterier. Våra ändrade levnadsmönster under hösten ökar smittospridningen, exempelvis att vi spenderar mer tid inomhus och på bussar. Samtidigt kan snuvan också bero på mögelallergi.

Höga halter av mögelsporer under hösten

Under hösten är halten av mögelsporer utomhus hög. Årets milda höst har gett ökade halter. Är man överkänslig mot mögelsporer kan det ge liknande symptom som vanlig pollenallergi. Goda nyheter för mögelallergikern är dock att snön har börjat falla i landet. Vintern är på väg.

Vad kan jag göra åt min mögelallergi?

Om du känner av besvär finns det naturligtvis en del du kan göra åt det.

Vad beror symptomen på?

Dels är det viktigt att veta vad symptomen beror på. Om det är en vanlig förkylning hjälper vissa mediciner, om det är allergi hjälper andra. Om du misstänker att du är allergisk, kan du vända dig till sjukvården för utredning.

Vad är källan till mögelsporerna?

Om det rör sig om mögelallergi, är det viktigt att säkerställa källan. Känner du av besvären för att det är mycket mögelsporer utomhus, eller känner du av besvären för att det finns ett problem med mögel i huset? Du bör därför kontrollera utrymmen i huset som ofta angrips av mögel – krypgrund, vind, källare, badrum och andra våtrum.

Skydda dig mot mögelsporer utifrån

Om mögelsporerna kommer utifrån kan du skydda dig i hemmet. Det finns luftrenare som tar bort mögel ur luften. Vanliga luft-luftvärmepumpar har avancerade luftreningsfunktioner som avlägsnar mögel. Det går också att sätta filter i friskluftsventilerna, så att luften som ventileras in renas.

Sanera hemmet från mögel

Om mögelsporerna däremot kommer från mögel inne i hemmet, bör detta mögel saneras så snart som möjligt. Du bör kontakta en expert för att få möglet sanerat och för att få hjälp med lämpliga åtgärder som skyddar mot nya angrepp.

Mer om sanering och experthjälp

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här