Sofias änglar På bilden: Johnnie Krigström, Tom, Amanda, Evelina, Sofia Wistam och Mattias Särnholm. Foto: Marcus Samuelsson

Amanda och Tom är blivande föräldrar när Amanda plötsligt får livshotande inre blödningar, och dottern Evelina blir förlöst redan i vecka 23. Mor och dotter kämpar för sina liv och vårdas lång tid på sjukhuset. Hemma står ett hus med en påbörjad renovering men pengarna är slut och Evelina har, på grund av tidig födsel, fått flera hjärnblödningar och är mycket infektionskänslig. Då kommer Sofias änglar för att hjälpa till.

När Amanda och Tom lämnade sjukhuset var deras hem inte den optimala miljön för Evelina. I huset pågick en omfattande renovering så familjen och deras två hundar fick infinna sig på en 40 m² stor boyta, vilket skapade oro för dotterns infektionsrisker. En byggfirma anställdes för att få klart huset men de hann endast få upp husfasaden innan pengarna tog slut. Amanda berättar att Tom då upplevde stor press eftersom han var snickare och hade startat renoveringsprojektet. Han kände ansvar över att ordna ett hem åt sin familj, så för honom var det en enorm lättnad att få hjälp. När Sofias änglar var färdiga hade Tom och Amanda fått en utbyggnad av huset, enhetliga golv och väggar, en bastu, möbler och inredning samt en jämn temperatur i hela huset.

Polarpumpen installerade luft-luftvärmepumpen Daikin N35 och en Airmove för att ge Amanda, Tom och Evelina en jämn inomhustemperatur.
Polarpumpen installerade luft-luftvärmepumpen Daikin N35 och en Airmove för att ge Amanda, Tom och Evelina en jämn inomhustemperatur.

En behaglig värme i huset var det viktiga för oss så vi är väldigt glada över den nya luft-luftvärmepumpen. Att vi även fick en Airmove installerad var toppen, nu har vi mycket bättre luftcirkulation och värmen fördelas jämnt mellan alla rum. Vi är så tacksamma för all hjälp vi har fått, säger Amanda.

När Amanda berättar om tiden efter programmet säger hon att det har skett flera förändringar. Numera kan familj och vänner komma på besök utan att hon och Tom behöver skämmas förklarar hon. Hon märker att Tom har blivit lugnare och mår mycket bättre sedan huset blev färdigbyggt, vilket har förbättrat deras relation. Tom har också kunnat återgå till sitt arbete och Amanda har börjat studera, hon har numera siktet inställt på läkarlinjen.

Privata bilder: Evelina
Privata bilder: Evelina

Personalen på neonatalavdelningen på Huddingesjukhus har varit helt fantastiska, både mot Evelina och mot mig och Tom. De har funnits tillgängliga i alla lägen oavsett om vi har behövt ventilera oro, glädje eller sorg. Till dem vill jag också rikta ett stort och innerligt tack, säger Amanda.

För Evelina pågår just nu förändring och utveckling. Hon ska börja på förskola och får äntligen träffa andra barn, något hon tidigare inte har kunnat göra på grund av infektionsrisken. Läkarna ser Evelinas hjärnoperation som lyckad men menar på att det fortfarande finns risker, därför blir det fortfarande en del sjukhusbesök för familjen.

På grund av hjärnblödningarna har Evelina hamnat efter i utvecklingen. Hon fyller snart två år men hon har inte utvecklat sin verbala eller motoriska förmåga likt andra barn i hennes ålder. Men hon förstår väldigt mycket. Vi vet inte om problemen kommer bestå men läkarna tror att Evelina kan vara ”ikapp” vid cirka 6-årsålder. Vi får helt enkelt vänta och se vad framtiden utvisar, säger Amanda.

Nedan ser du vilken luft-luftvärmepump och Airmove som installerades i Tom och Amandas hem.

Daikin N35
Airmove 1.1

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här