äkta hussvamp

Idag varnar många dagstidningar för hussvamp, så då passar det väl bra att vi också gör det? Med äkta hussvamp kan hela huset förstöras och den varma sommaren och fuktiga hösten ger en ökad risk för angrepp.

Den äkta hussvampen

Den äkta hussvampen är en typ av rötsvamp. Det latinska namnet är serpula lacrymans, som betyder gråtande orm. Det som kännetecknar röta är att den bryter ned cellulosa i trä och på så vis bryter ned träets hållbarhet. Om röta drabbar bärande konstruktioner, kan huset rasa. Den äkta hussvampen kräver en hög fuktkvot, en temperatur över 3°C och tillgång till kalk och trä. Om inte fuktkvoten i träet är tillräckligt hög, kan den äkta hussvampen själv transportera dit vatten, när den väl har fått fäste. Den äkta hussvampen kan växa mycket fort; upp till 6 mm på ett dygn.

Så skyddar du dig mot äkta hussvamp

Det bästa skyddet mot äkta hussvamp är att förebygga uppkomsten av röta.

  • Äkta hussvamp kräver fukt för att växa. Därför bör du hålla koll på fuktnivåerna i ditt hus, särskilt i krypgrund, torpargrund, källare och på vinden.
  • Vidta åtgärder mot höga fuktnivåer – exempelvis genom att installera en avfuktare.
  • Se till att din hemförsäkring täcker ett eventuellt angrepp.
  • I ett tidigt skede kan du upptäcka den äkta hussvampen som sporer. Till utseendet är det ett brunt pulver runt lister och trösklar, som påminner om kakao eller kanel. Ser du detta är det läge att vidta åtgärder.

Åtgärder mot äkta hussvamp

Om ditt hus drabbats av äkta hussvamp, ska du kontakta en expert så snart som möjligt. Äkta hussvamp kräver noggrann och omfattande sanering. Angripna material ska avlägsnas med en meters marginal. I värsta fall måste man riva hela huset! Det räcker inte heller att avlägsna rötsvampen, man måste se till att fuktnivåerna sjunker, så det inte kommer ett nytt angrepp.

Med tanke på hur fort hussvampen växer är det viktigt att börja så snart som möjligt. Ju tidigare saneringen kommer igång, desto billigare blir det och ett mindre angrepp kan vara förhållandevis enkelt och billigt att komma till bukt med.

Det är TT som ligger bakom artikeln i dagstidningarna.

Äkta hussvamp i vår kunskapsbank

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här