vilken är bäst av ac eller luftkylare

Luftkonditionering, fläkt, AC och luftkylare. Alternativen för att skapa ett kyligare och mer behagligt inomhusklimat är många. Luftkylare är ofta billiga att köpa och sägs kyla luften effektivt. Men hur bra är egentligen effekten, och framförallt, till vilket pris får du kylan?

Hur fungerar en luftkylare?

En luftkylare kyler ner luften i ditt hem med hjälp av vattenånga från en vattentank. Med hjälp av en fläkt sprids sedan luften ut i rummet. Luftkylaren kräver att vattentanken är fylld med kallt vatten, och många gånger rekommenderas det att du tillför kylklampar eller isbitar i behållaren för att få ytterligare kyleffekt.

Utforska luftkylare

Fördelar och nackdelar med luftkylare

Den främsta fördelen med en luftkylare är att den är enkel att använda. Du behöver bara fylla vatten i tanken och koppla i luftkylaren för att den ska starta. När det kommer till att få mycket kyla är en luftkylare dock sällan det bästa alternativet då effekten är lägre än andra alternativ. En annan eventuell nackdel med luftkylare är att ljudnivån är något högre än med AC eller luftvärmepump, vilket gör att de sällan passar sig lika bra för sovrummet där efterfrågan på svalka oftast är som störst när temperaturerna stiger.

Då är luftkonditionering och AC bättre än luftkylare

En AC använder sig istället av ett köldmedium för att transportera och avlägsna värme från inomhusluften. Effekten är mycket hög och du kan alltid anpassa den efter dina behov genom att välja en AC med högre effekt om du behöver mer kyla. Dessutom kan du enkelt välja AC efter hur du bor. Välj en portabel AC om du bor i lägenhet eller vill ha kyla till din husvagn eller installera en fast AC med eller utan utedel när du vill få allra störst effekt och kan installera ett fast aggregat.

AC, luftvärmepump eller luftkylare – vilken passar bäst för dig?

När du står inför valet av luftkonditionering eller kylanläggning är det viktigt att du utgår från dina behov och det som är viktigast för dig. En fläkt eller luftkylare kan vara tillräckligt om ditt behov av svalka inte är så stort, och när du inte vill investera i ett större aggregat.

Är du på jakt efter mycket kyla och söker en energieffektiv och billig lösning är en portabel AC eller fast installerad AC bäst. Allra bäst effekt får du med en fast installerad AC, men om du bor i lägenhet eller vill kunna flytta runt din luftkonditionering är en portabel luftkonditionering ett bättre alternativ.

En luftvärmepump är en ytterligare lösning, som skapar ett behagligt inomhusklimat året runt och inte endast under sommaren. Med en luftvärmepump får du värme under vintern och när sommaren sen står för dörren är det enkelt att byta till kylläget som ger dig effektiv svalka till låga omkostnader. En luftvärmepump är därför oftast det bästa alternativet när du söker en helhetslösning som ger dig rätt temperatur oavsett väder.

Utforska AC och luftvärmepump:

Fast installerad AC

Portabel AC

AC utan utedel

Luftvärmepump

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här