Lär dig att leva hållbart för miljöns, framtida generationers och den egna plånbokens skull!
Förstå vad hållbarhet är
Att leva hållbart skiljer sig ofta från att ”vara grön” Att leva grönt har blivit något av ett mode-ord och används ofta i luddiga sammanhang i, till exempel, reklambudskap. Att leva hållbart har en mer tydlig definition och innebär att allt du gör ska ha minsta möjliga påverkan på omgivningen och medföra minsta möjliga avfall, samt att beteendet ska kunna upprepas i oändlighet utan att medföra någon kumulativ skada på vår omgivning eller framtida generationer. Kort sagt, det sättet som vi lever och konsumerar idag är hållbart om framtida generationer kompromisslöst kommer att kunna leva på samma sätt eller ”ännu bättre” i oändlighet.
Minska användningen av fossila bränslen (olja / bensin / naturgas)
Denna mycket ändliga resurs är något som den moderna civilisationen har gjort sig extremt beroende av då den tillgodoser över 33 % (2009) av världens energiförsörjning. Forskare har redan konstaterat att vi redan har passerat ”Peak Oil”, vilket betyder tillgång inte längre kan möta efterfrågan. Produktionen av olja minskar medan efterfrågan ökar, vilket skapar en högst ohållbar situation och ett stort problem att lösa.
Kom igång:
– Ta cykeln oftare än bilen
– Säkerställ att din el kommer från förnyelsebara källor
– Skaffa värmepump för att minska din el-förbrukningAnvänd mindre el
Då el oftast kommer från förbränning av fossila bränslen är det viktigt att först att många uppgifter går alldeleds utmärkt att slutföra utan el.
Kom igång:
– Torka kläderna på lina istället för i torktumlare.
– Använd handredskap i köket istället för elektriska maskinerAnvänd vatten sparsamt
Nästan hälften av världens befolkning lever i områden med hög vattenstress, det vill säga vatten är en extrem bristresurs. Dessutom kostar det energi varje gång vatten ska gå igenom reningsverk.
Kom igång:
– Diska i diskhon istället för under rinnande vatten
– Stäng av kranen medan du borstar tänderna
– Sätt på duschen först när du verkligen ska duscha och stäng kranen när du schampoonerarLev lokalt
Ju närmre ditt boende som du lever och jobbar, samt ju mer närproducerat (gärna ekologiskt) du konsumerar i relation till icke-närproducerat, desto mindre energi går åt och mindre fossila bränslen bränns.
Köp mindre och reparera mer
Minska din övergripande totala konsumtion. Inse skillnaden mellan att ”behöva” något och att ”vilja ha” något. Detta gäller både shopping och dagligvaror. Vi svenskar slänger var sjätte matkasse, och 8 kilo kläder per år och person.
Återvinn saker och material som du inte kan eller vill behålla.
Alla jordens resurser är, tyvärr, ändliga!